Αποφάσεις Δ.Σ. 2008

Εκτύπωση

Απόφαση 161/2008 - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2008-2010

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Το πλήρες κείμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου, όπως παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου 2008:

Α' Φάση - Στρατηγική

Β' Φάση - Οικονομικός Προγραμματισμός

Διαβάστε τις ειδηγήσεις της δημοτικής μειοψηφίας:

Εναλλακτική Πρόταση για τη στρατηγική του Επιχειρησιακού Σχεδίου από τη δημοτική μειοψηφία (Α' φάση)

Κριτική για το κείμενο της Β' φάσης

Από το Πρακτικό
της 31/07/2008 με αριθμ. 18
Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 161
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙO

Σε νόμιμη απαρτία συγκροτημένο με την υπ΄ αριθ. πρωτ. 6749/25-07-2008 πρόσκληση του Αντιπροέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, με παρουσία των δημοτικών συμβούλων κ.κ.: Π. ΜΩΤΟΣ, Ν. ΡΟΣΣΟΛΑΤΟΣ, Γ. ΚΕΡΑΝΗΣ, Γ. ΠΙΤΑΟΥΛΗΣ, Δ. ΓΡΥΠΑΡΗΣ, Γ. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ, Σ. ΜΗΛΙΩΤΗΣ, Ε. ΨΑΛΛΙΔΑ, Γ. ΚΑΦΟΥΡΟΣ, Α. ΒΑΦΙΑ, Ν. ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Μ. ΜΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, Μ. ΔΑΔΑΟΣ, Κ. ΔΑΦΝΑΣ, Κ . ΑΠΕΡΓΗΣ, Ε. ΚΟΥΚΗΣ, Γ. ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ, Χ. ΜΩΤΟΣ

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Δ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ, Ε. ΧΑΛΚΙΑΣ, Α. ΔΑΜΙΓΟΥ, απουσίαζαν αν και νόμιμα εκλήθησαν

Προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΠΕΡΓΗΣ.

Στην συνεδρίαση ήταν παρών και ο Δήμαρχος κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΚΑΒΑΛΛΑΣ.

Αφού έλαβε υπόψη :

1.- ΘΕΜΑ: Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Ερμούπολης 2008 – 2010

2.- Την προφορική εισήγηση της Προέδρου της Διεπιστημονικής Επιτροπής κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, Αντιδημάρχου κας Άννας Βαφία:

«Κύριε Δήμαρχε, Κε Πρόεδρε, Κοι Συνάδελφοι,

Έρχεται σήμερα για συζήτηση και για ψήφιση το τελικό σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου μας. Είναι μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό και ολοκληρώνεται σήμερα μετά από μία επίμονη προσπάθεια της Επιτροπής η οποία συστήθηκε για τον σκοπό αυτό. Η ομάδα έργου κατάρτισης Επιχειρησιακού Σχεδίου Δήμου Ερμούπολης απαρτίζεται από τους κάτωθι:

  1. Αννα Βαφία Αντιδήμαρχος Ερμούπολης, Πρόεδρος
  2. Μάνθο Μανθόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος
  3. Γεώργιο Παπαμανώλης, Δημοτικός Σύμβουλος Ερμούπολης, μέλος
  4. Βενετία Λειβαδάρα, Διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών,μέλος
  5. Παναγιώτη Καρακατσάνη Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών μέλος
  6. Σταύρο Φώταρη, Διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, μέλος

Σύμβουλοι:

  • Ιωάννης Πιταούλης, Οικονομολόγος
  • Ανδρέας Μαυράκης, Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου
  • Παύλος Χατζηγρηγορίου Πολιτικός Μηχανικός ΜSc, Υπάλληλος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ερμούπολης

Τα σημαντικότερα προβλήματα που συναντήσαμε στην επεξεργασία του επιχειρησιακού προγράμματος είναι:

1. ότι επειδή γίνεται για πρώτη φορά αυτή η προσπάθεια στο δήμο μας αναζητούμε γνώσεις σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία που είναι η κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου μας.

2. δεν έχουμε διεύθυνση προγραμματισμού και σχεδιασμού στο Δήμο μας ειδικά τώρα που ξεκινά το ΕΣΠΑ και βρισκόμαστε σε φάση σύστασης αυτής της υπηρεσίας.

3. Δεν είχαμε τη συνεργασία που θα θέλαμε με τους φορείς της πόλεως μας, που εκλήθησαν στην α φάση και μοιράσαμε ερωτηματολόγια στους φορείς στα οποία όμως ελάχιστοι τα συμπλήρωσαν.

Θα πρέπει ίσως ο Δήμος εμείς δηλαδή, να έλθουμε σε επικοινωνία ξεχωριστά με τον κάθε φορέα της πόλεως μας και ίσως όχι με όλους μαζί συγχρόνως..
Οραμα κυρίες και κύριοι της σημερινής δημοτικής αρχής είναι μία Ερμούπολη που να εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Μία πόλη που να αναπτύσσεται και να λειτουργεί στηριζόμενη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Αναδεικνύοντας την πολιτιστική της κληρονομιά σεβόμενη το περιβάλλον και εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογίες. Μία πόλη με κοινωνική ευαισθησία και δράση. Μια πόλη τελικά που να κρατάει τους ντόπιους στον τόπο τους και να αποτελεί πρόκληση για να την επισκεφθεί κανείς.

Οι διαδικασίες όλες για την σύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος τηρήθηκαν πιστά και ζητάμε σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει και τον οικονομικό προγραμματισμό των σχεδίων δράσης. Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από τον δήμο μας είναι ένα βήμα εκκίνησης για την παραπέρα εξελικτική πορεία της διαδικασίας του προγραμματισμού των δράσεων οι οποίες θα εντάσσονται μέσα στο όραμα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Τώρα θα μου επιτρέψετε με δύο λόγια να παρουσιάσω τα βασικά στοιχεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2008-2010.

Εχουμε 4 άξονες:

Αξονας 1: Περιβάλλον - ποιότητα ζωής.

Στον άξονα αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στο οικιστικό περιβάλλον (74% των κονδυλίων)

Αξονας 2: Κοινωνική πολιτική.

Αυξάνουμε την κοινωνική φροντίδα και αυξάνουμε πολύ τον πολιτισμό(49%). Επιδίωξη μας είναι να γίνει Υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής. Επίσης για το 2009-2010 αναλαμβάνει ο Δήμος την στήριξη της λειτουργίας των κοινωνικών δομών όπως π.χ. το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, το ΚΑΠΗ και διάφορες άλλες δράσεις που ο Δήμος προσπαθεί να δείξει την ευαισθησία του στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι αναλαμβάνοντας αυτές τις κοινωνικές δομές ο Δήμος μας θα πρέπει να δαπανεί κατ έτος 1.230.000 ευρώ.

Αξονας 3: Οικονομική Ανάπτυξη -Απασχόληση

Πολλές ενέργειες ή δράσεις εντάσσονται έμμεσα στην προώθηση του τουρισμού, όπως είναι τα Ερμουπόλεια, το Βιομηχανικό Μουσείο, το Λαογραφικό, οι Αναπλάσεις Περιβάλλοντος, οι ευρυζωνικές συνδέσεις και βεβαίως πάντα περιμένουμε προτάσεις από τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Αξονας 4.Βελτίωση διοικητικής ικανότητας δήμου

Αυξήσαμε τα κονδύλια για τη βελτίωση της δημοτικής περιουσίας 46% και τα κονδύλια για την προστασία της ζωής των πολιτών 42%.

Το συμπέρασμα της εμπειρίας μας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σχεδιασμού. Δηλαδή όχι να μας κατευθύνουν τα χρήματα που περιμένουμε από τρίτους πόρους όπως π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτος κ.λ.π. αλλά εμείς να κάνουμε την κατανομή των πόρων σύμφωνα με το όραμα μας για την πόλη μας.»

3.- Την γενοµένη διαλογική συζήτηση ως αυτή αναγράφεται λεπτομερώς στο ταυτάριθµο πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά την οποία μεταξύ άλλων, ενημέρωσαν το Σώμα επί του θέματος οι Σύμβουλοι της Επιτροπής κ.κ. Ανδρ. Μαυράκης Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου, Π. Χατζηγρηγορίου Πολιτικός Μηχανικός Τ.Υ.Δ.Ε., και το μέλος της Επιτροπής Β. Λειβαδάρα, Δ/ντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε το μέλος της Επιτροπής, Δημοτικός Σύμβουλους κ. Γ. Παπαμανώλης, ως κύριος εισηγητής της μειοψηφίας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κ. Δαφνάς, ο Σύμβουλος της Επιτροπής Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Πιταούλης, ο Αντιπρόεδρος κ. Κ. Απέργης, ο αρχηγός της μειοψηφίας Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μ. Δαδάος και τέλος ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Δεκαβάλλας ο οποίος ανέλυσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

4.- Την πρόταση του Πρόεδρου όπως το Σώμα εγκρίνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Ερμούπολης 2008 – 2010, όπως κατετέθη βάσει του συνημμένου εντύπου από την Επιτροπή Κατάρτισης Επιχειρησιακού Προγράμματος.

5.- Την γενομένη ψηφοφορία κατά την οποία την πρόταση του Προέδρου ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ: Π. Μώτος, Γ. Κεράνης, Γ. Πιταούλης, Δ. Γρυπάρης, Γ. Βελισσαρίου, Σ. Μηλιώτης, Ε. Ψαλλίδα, Γ. Καφούρος, Α. Βαφία, Ν. Αλμπανόπουλος, Μ. Μανθόπουλος, Κ. Απέργης, σύνολο δώδεκα (12) ψήφοι. Μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Μ. Δαδάος, Κ. Δαφνάς, Γ. Παπαμανώλης, Χ. Μώτος, σύνολο οχτώ (4) ψήφοι, διότι όπως είπε ο κ. Μ. Δαδάος, αδυνατούν να ψηφίσουν το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου μας 2008 – 2010, καθόσον θεωρούν ότι στερείται ορθού στρατηγικού σχεδιασμού, με σκοπεύσεις που δεν δίνουν λύσεις σε χρόνια και σοβαρά προβλήματα του δήμου μας και το κυριότερο παρατηρούν έλλειψη του σοβαρού στοιχείου που λέγεται όραμα. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ν. Ροσσολάτος και Ευθ. Κουκής απουσίαζαν την ώρα της ψηφοφορίας.

6.- Τις διατάξεις του Ν. 3463/2006

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Μειοψηφούντων των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ.: Μ. Δαδάου, Κ. Δαφνά, Γ. Παπαμανώλη, Χ. Μώτου

Εγκρίνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Ερμούπολης 2008 – 2010, όπως κατετέθη βάσει του συνημμένου εντύπου από την Επιτροπή Κατάρτισης Επιχειρησιακού Προγράμματος και το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της απόφασης.