• 1η Συνεδρίαση - 7 Ιανουαρίου 2007 (2)

  Συνεδρίαση με αριθμό 1
  της 7ης Ιανουαρίου 2007 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμούπολης

  Στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ορίστηκαν μετά από ψηφοφορία, το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη της δημαρχειακής επιτροπής.

  Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, επιλέξαμε να καταψηφίσουμε τους προτεινόμενους από την δημοτική πλειοφηφία. Με την αρνητική ψήφο σηματοδοτήσαμε την έναρξη μιας δημοτικής περιόδου μαχητικής αντιπολίτευσης και υπογραμμίσαμε τη διαφορετικότητα των απόψεών μας. Η αρνητική ψήφος δεν είχε προσωπικό χαρακτήρα, δεν σημαίνει την απόρριψη ή την προσβολή κανενός. Οι ψηφοφόροι μας,  εμπιστεύθηκαν σε εμάς την εκπροσώπησή τους στα κοινά αυτής της πόλης και οποιαδήποτε δική μας στήριξη προς τους προτεινόμενους της πλειοψηφίας θα ισοδυναμούσε με προδοσία και καπήλευση της εμπιστοσύνης τους στα πρόσωπά μας, για χάρη του εφήμερου εντυπωσιασμού και της δήθεν συνέναισης.

  Σε τελική ανάλυση, με δεδομένο τον αριθμητικό συσχετισμό δυνάμεων πλειοψηφίας και μειοψηφίας, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν επίσης δεδομένο. Επιφυλασόμαστε να επιδείξουμε την πολυσυζητημένη "συνέναιση" όταν αυτή η συνέναιση θα έχει ουσιαστική αξία για το καλό της πόλης μας.

 • 2η Συνεδρίαση - 17 Ιανουαρίου 2007 (1)

  Συνεδρίαση με αριθμό 2
  της 17ης Ιανουαρίου 2007 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμούπολης

  Στη δεύτερη συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως για να τιμήσει τον εκλιπόντα Αριστείδη Ανδρούτσο, διατελέσαντος επί σειρά ετών δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ερμούπολης.

 • 3η Συνεδρίαση - 22 Ιανουαρίου 2007 (27)

  Συνεδρίαση με αριθμό 3
  της 22ας Ιανουαρίου 2007 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμούπολης

  Στη συνεδρίαση ορίστηκαν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Δημοτικών Επιτροπών.

 • 4η Συνεδρίαση - 7 Φεβρουαρίου 2007 (19)

  Συνεδρίαση με αριθμό 4
  της 7ης Φεβρουαρίου 2007 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμούπολης

  Η πάγια τακτική της δημοτικής πλειοψηφίας να "εμφανίζει" σημαντικά θέματα εκτός ημερησίας διάταξης πυροδότησε εντάσεις κατά την έναρξη της συνεδρίασης. 
  Ο κώδικας δίνει σαφώς το δικαίωμα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να εισάγει θέματα προς συζήτηση "προ ημερησίας διατάξεως", εφόσον αυτά αφορούν επείγουσες υποθέσεις που προέκυψαν μετά τη σύνταξη της Ημερήσιας Διάταξης. Ποιός θα μας πείσει ότι η σύσταση επιτροπής για την ανανέωση της σύμβασης με το ΚΤΕΛ ΑΕ για τα mini bus είναι θέμα που προέκυψε "ξαφνικά", τη στιγμή που η παλιά σύμβαση είχε λήξει από την 31/12/2007 ; Η δημοτική πλειοψηφία, από αμέλεια, δεν έφερε εγκαίρως το θέμα προς συζήτηση εντός ημερησίας διάταξης και για να "σώσει την κατάσταση" επέλεξε  την τελευταία στιγμή να το φέρει προς συζήτηση ως έκτακτο και επείγον θέμα!
  Η αλαζονεία της εξουσίας δεν επέτρεψε στην πλειοψηφία να δεκτεί τις αιτιάσεις μειοψηφίας και να προγραμματίσει το θέμα για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση. Έτσι, το θέμα συζητήθηκε ερήμην της μειοψηφίας.

  Επόμενο σημείο έντονης αντιπαράθεσης με τη δημοτική πλειοψηφία αποτέλεσε το 10ο Θέμα κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Απαλλαγή προσαυξήσεων εκπροθέσμων καταβολών της ΔΕΤΑΕ". Ο τίτλος παρουσιάζει τη μισή αλήθεια διότι η εισήγηση δεν αφορούσε μόνο τη διαγραφή προσαυξήσεων αλλά και τη διαγραφή οφειλόμενου μέρους των μισθωμάτων. Επιπλέον, τα οφειλόμενα ποσά αφορούσαν ουσιαστικά οφειλές μισθωμάτων της ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ προς το Δήμο για το ακίνητο της παραλίας, για την είσπραξη των οποίων μεσολαβούσε η Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΤΑΕ).
  Σωρεία λαθών του παρελθόντος, οδήγησαν στη συσσώρευση υπέρογκης οφειλής της ΔΕΤΑΕ προς το Δήμο, ο οποίος χρέωνε τη ΔΕΤΑΕ με αυξήσεις στο μίσθωμα ενώ η ΔΕΤΑΕ ολιγωρούσε στη διεκδίκηση αυτών των αυξήσεων από την ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ.
  Η εισήγηση του προεδρείου και η αντίστοιχη απόφαση αποκρύπτουν το ύψος του διαγραφέντος χρέους, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα της απόφασης. Μετά από διερεύνηση του θέματος στο λογιστήριο του Δήμου, διαπιστώθηκε ότι το ύψος της διαφραφήσας οφειλής υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

  Αποκορύφωμα των ανομημάτων της πλειοψηφίας αποτέλεσε η πρόταση του Δημάρχου να ληφθεί επιπλέον απόφαση να διαγράφονται στο διηνεκές όλες οι μελλοντικές οφειλές της ΔΕΤΑΕ που τυχόν θα προέλθουν από την ίδια αιτία! Για καλή της τύχη, η πλειοφηφία σώθηκε από τα χειρότερα μετά από παρέμβαση δικού της δημοτικού συμβούλου. Ο δικηγόρος κ. Μανθόπουλος επεσήμανε ότι μία τέτοια απόφαση δε θα ήταν σύννομη και η συγκεκριμένη πρόταση αποσύρθηκε.

  Μείναμε όμως με την απορία, πως είναι δυνατόν ο κ. Δήμαρχος να πρότεινε τη λήψη μιας παράνομης απόφασης. Η εμπειρία του, η ευφυΐα του, το γεγονός ότι είναι δικηγόρος, δεν μας επιτρέπουν να του αναγνωρίσουμε το ελαφρυντικό τής άγνοιας ή του λάθους. Τα σχόλια δικά σας.

 • 5η Συνεδρίαση - 12 Φεβρουαρίου 2007 (1)

  Συνεδρίαση με αριθμό 5
  της 12ης Φεβρουαρίου 2007 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμούπολης

  Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης, σύμφωνα με τον κώδικα, είναι η συζήτηση και η έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου για το οικονομικό έτος 2007.

 • 6η Συνεδρίαση - 1η Μαρτίου 2007 (6)

  Συνεδρίαση με αριθμό 6
  της 1ης Μαρτίου 2007 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμούπολης

  Ιδιαίτερη θέση στη συνεδρίαση είχε η παρουσίαση της μελέτης ανάπλασης των πλατειών Πλαστήρα, Πρασακάκη, Νιρβάνα και Πατέλι. Οι εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου από την Αθήνα, προέβαλαν διαφάνειες με κατόψεις, προοπτικά και φωτογραφίες των αναπλάσεων κατατοπίζοντας πλήρως όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

 • 7η Συνεδρίαση - 12 Μαρτίου 2007 (1)

  Συνεδρίαση με αριθμό 7
  της 12ης Μαρτίου 2007 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμούπολης

  Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η συζήτηση για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση μετά από αποκλειστική πρωτοβουλία και εισήγηση της μειοψηφίας.
  Τα προβλήματα της ΔΕΗ οριοθετούνται σε δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτή και η δεύτερη αφορά την ενεργειακή ανεπάρκεια του εργοστασίου και του δικτύου της ΔΕΗ.

 • 8η Συνεδρίαση - 26 Μαρτίου 2007 (1)

  Συνεδρίαση με αριθμό 8
  της 26ης Μαρτίου 2007 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμούπολης

  Στην 8η Συνεδρίαση, εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, η σύσταση ενιαίου φορέα δειχείρισης στερεών αποβλήτων Σύρου, ο οποίος θα λειτουργήσει τον υπό κατασκευή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ). Αυτή η απόφαση ήταν ίσως η σημαντικότερη των τελευταίων μηνών, όχι μόνο για το δήμο μας, αλλά για όλο το νησί.
  Πρόκειται για έναν φορέα ο οποίος θα λειτουργήσει διαδημοτικά, δοκιμάζοντας τη διάθεση για συνεργασία μεταξύ των τριών δήμων του νησιού της Σύρου. Θα αποτελέσει, ας μου επιτραπεί να πω, την πρόβα τζενεράλε, στην πορεία για την ενοποίηση των τριών δήμων της Σύρου. Θα προετοιμάσει το έδαφος για να γίνει η ενοποίηση κοινά αποδεκτή, από τις αρχές και το λαό της Σύρου.
  Επί της ουσίας, ο ΧΥΤΑ θα ανακόψει την περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίσταται η περιοχή όπου λειτουργεί χήμερα ο χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμάτων (ΧΑΔΑ) στο Κοράκι. Δυστυχώς, στη μελέτη δεν έχει συμπεριληφθεί πρόβλεψη για τη διαλογή των απορριμάτων με σκοπό την  ανακύκλωσή τους, αν και αυτό είναι προαπαιτούμενο για την επιχορήγηση του έργου του ΧΥΤΑ από το ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.

 • 21η Συνεδρίαση - 3 Σεπτεμβρίου 2007 (1)