Ομιλίες

Εκτύπωση

Ομιλία Εορτής Αγίου Νικήτα στον Ι.Ν.Αναστάσεως

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

ΟΜΙΛΙΑ ΕΟΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ

Χαιρετισμός

Σεβαστοί πατέρες, κύριε αντινομάρχα, κύριοι Αξιωματικοί, κύριοι έφεδροι Αξιωματικοί, κυρίες και κύριοι.

Εισαγωγή

Για πρώτη φορά φέτος, συγκεντρωθήκαμε εδώ, όχι μόνο για να εορτάσουμε τον Άγιο Νικήτα αλλά και για να τιμήσουμε τη μνήμη των εκλιπόντων μελών του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού μας.

Την ίδια στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, στους 54 νομούς της Ελληνικής Επικράτειας, έχουν συγκεντρωθεί οι Έφεδροι Αξιωματικοί μας για να δοξάσουν και εκείνοι τον Άγιο προστάτη τους και να μνημονεύσουν τα μέλη τους που δεν είναι πια στη ζωή.

Ίσως να αναρωτηθείτε γιατί διαλέξαμε τη σημερινή ημέρα, εμείς οι έφεδροι αξιωματικοί…

Βίος Αγίου Νικήτα

Ιστορική κατάσταση

Ας γυρίσουμε πίσω, περίπου χίλια επτακόσια χρόνια, στη χώρα των Γότθων, ανατολικά του Δούναβη ποταμού, εκεί που βρίσκεται η σημερινή Ρουμανία. Είναι η εποχή που στο Βυζάντιο ήταν αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Ο Χριστιανισμός, μετά την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, το 325 μΧ δεν έχει εδραιωθεί ακόμα σε όλη την Ευρώπη.

Στη χώρα των Γότθων, μόλις έχει αρχίσει να διαδίδεται η χριστιανική πίστη.

Οι Γότθοι είναι χωρισμένοι σε δύο αντίπαλες παρατάξεις με αρχηγούς τον Φριτιγέρνη στην μία παράταξη και τον Αθανάριχο στην άλλη. Ο άρχοντας Αθανάριχος ήταν όχι μόνο αλλόθρησκος αλλά και εχθρός άσπονδος των ευσεβών χριστιανών.

Η Ζωή του Αγίου

Σε αυτήν την ιστορική στιγμή γεννήθηκε ο Άγιος Νικήτας, από Γότθους γονείς, πλουσίους και ευγενείς.

Σε νεαρή ηλικία διδάχθηκε τη χριστιανική πίστη από το επίσκοπο Θεόφιλο, γνωστό από τη συμμετοχή του στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, και βαπτίστηκε χριστιανός.

Λέγεται ότι ο επίσκοπος Θεόφιλος, νουθετώντας τον Άγιο Νικήτα, του υπενθύμιζε συχνά τα λόγια του αποστόλου Παύλου: «Μένε εν οις έμαθες… από βρέφους τα ιερά γράμματα οίδας, τα δυνάμενα σε σοφίσαι εις σωτηρίαν δια πίστεως της εν Χριστώ Ιησού», δηλαδή: Μένε ακλόνητος σε εκείνα που έμαθες. Από μικρό παιδί γνωρίζεις τις Άγιες Γραφές, που μπορούν να σου μεταδώσουν την αληθινή σοφία, που οδηγεί στη σωτηρία δια μέσου της πίστεως στον Ιησού Χριστό.

Ο Άγιος Νικήτας αφοσιώθηκε στην προσπάθειά του να καλλιεργήσει τη χριστιανική πίστη και να μελετήσει σε βάθος τις γραφές.

Λέγεται δε ότι ηπήρξε και έφεδρος Αξιωματικός. Για αυτό το λόγο, ορίσθηκε πρόσφατα ως Άγιος προστάτης των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών κάθε νομού.

Το μαρτύριο

Ο Άγιος Νικήτας, μεγαλώνοντας, κήρυττε τη χριστιανική πίστη στρεφόμενος με παρρησία κατά του αλλόθρησκου άρχοντα Αθανάριχου.

Για αυτή του τη δράση, ο Αθανάριχος, τον συνέλαβε και προσπάθησε να τον πείσει να απαρνηθεί το Χριστό. Όμως, ο άρχοντας σκόνταψε εμπρός στο άκαμπτο φρόνημα του Αγίου.

Ο Άγιος Νικήτας υπέστη σκληρά μαρτύρια τα οποία υπέμενε με καρτερία και με το θάρρος που του έδινε η πίστη του. Στο τέλος, ο άρχοντας Αθανάριχος, μην υποφέροντας άλλο την επιμονή του Αγίου Νικήτα, διέταξε να τον ρίξουν στην πυρά, μαζί με άλλους μάρτυρες.

Ο Άγιος Νικήτας βρήκε το θάνατο στις 15 Σεπτεμβρίου του έτους 372 μΧ.

Η Αγιοποίηση

Η φωτιά όμως, με τη θεία θέληση σεβάστηκε το λείψανό του. Ο ευσεβής χριστιανός και στενός φίλος του Αγίου, ονομαζόμενος Μαριάνος, διαφύλαξε το λείψανο, το μετέφερε στην πόλη Μοψουεστία της Κιλικίας (στη σημερινή Αρμενία) όπου και χτίστηκε ιερός ναός στη μνήμη του.

Από τότε, στον φερώνυμο ναό, εόρταζαν με μεγάλη ευλάβεια και φιλοφροσύνη την ημέρα του θανάτου του Αγίου, την 15η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Οι προσκυνητές που συνέρεαν στο ναό γίνονταν αποδέκτες της θείας χάριτος του αγίου λειψάνου.

Δέηση

Είθε ο Άγιος μάρτυς Νικήτας, να δίνει τη χάρη του στους ανά την Ελλάδα Συνδέσμους Εφέδρων Αξιωματικών και να τους ενισχύει στο έργο τους: Στην καλλιέργεια της ψυχικής ενότητας μεταξύ των εφέδρων και την ηθική και πνευματική τους εξύψωση.

Ας έχουμε τα λόγια του αποστόλου Παύλου «Μένε εν οις έμαθες» ως πυξίδα μας στις δυσκολίες και τους πειρασμούς της ζωής για να μείνουμε ακλόνητοι, όπως ο Άγιος Νικήτας, στην πίστη που έχουμε διδαχτεί.

Μνημόσυνο

Στον ιερό αυτό ναό, σήμερα συναθροιστήκαμε και για να θυμηθούμε τα εκλιπόντα μέλη μας τα οποία υπήρξαν έφεδροι Αξιωματικοί όπως και ο Άγιος Νικήτας.

Ας ευχαριστούμε το Θεό που οι έφεδροι Αξιωματικοί μας, τους οποίους σήμερα μνημονεύουμε, έφυγαν από κοντά μας εν καιρώ ειρήνης.

Ας ευχαριστούμε το Θεό που για εξήντα περίπου χρόνια ο πόλεμος δεν έχει ξαναδιαβεί το κατώφλι της χώρας μας και δεν έχει χρειαστεί οι έφεδροι Αξιωματικοί μας να πολεμήσουν και να θυσιαστούν για να υπερασπίσουν την πατρίδα μας.

Ας παρακαλέσουμε τέλος το Θεό να δώσει το πολύτιμο αγαθό της ειρήνης σε όλο τον κόσμο που – δυστυχώς - το έχει πάντα μεγάλη ανάγκη.

 

Αιωνία τους η μνήμη.