Απόψεις

Εκτύπωση

Αναπροσαρμογή Δημοτικών Τελών

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 12ης Νοεμβρίου 2007, συζητήθηκε η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών και δικαιωμάτων για το ερχόμενο έτος.

Για μία ακόμη χρονιά, η δημοτική πλειοψηφία, επιμένει να φέρνει προς συζήτηση αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και δικαιώματα, πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι αυτή η διαπίστωση γίνεται με διάθεση λαϊκισμού. Το θέμα της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών, με δεδομένο τον ανταποδοτικό χαρακτήρα τους, είναι πολύ σημαντικό και δεν προσφέρεται για λαϊκισμό.

Τα δημοτικά τέλη και δικαιώματα, είναι ουσιαστικά μια μορφή φορολογίας που επιβάλλεται στους δημότες από τους ΟΤΑ. Η αύξηση αυτής της φορολογίας σε ποσοστά υψηλότερα από τον πληθωρισμό, μοιραία αυξάνει το κόστος ζωής μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Ερμούπολης. Και όταν ο υποκείμενος στην φορολογία είναι επιχείρηση, η αύξηση των τελών πάνω από τον πληθωρισμό, διογκώνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων το οποίο στη συνέχεια επιρρίπτεται μέσω της αύξησης των τιμών στους ήδη επιβαρυμένους καταναλωτές.

Σκεφτείτε ότι στο βαθμό που η αύξηση των δημοτικών τελών επηρεάζει τις τιμές λιανικής, μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Ερμούπολης στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική τουριστική αγορά των Κυκλάδων.

Μετά από αυτή τη λίγη και απλή οικονομική θεωρία, πιστεύω ότι συμφωνείται για τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να χειριστούμε το θέμα της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών, έχοντας ως ανώτατο όριο αύξησης το ποσοστό του πληθωρισμού.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση