Απόψεις

Εκτύπωση

Συνεδρίαση 16.4.2008 - Ρύθμιση καταβολής οφειλών σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3649/08.

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Η ρύθμιση καθυστερημένων οφειλών με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3649/2008 είναι μία ανάγκη από τη στιγμή που ο Δήμος μας παρουσιάζει υψηλά και διαχρονικά αυξανόμενα καθυστερημένα υπόλοιπα οφειλών. Είναι τραγικό το γεγονός ότι όποια μείωση των καθυστερημένων οφειλών έχει κατά καιρούς παρατηρηθεί, προέρχεται όχι από είσπραξη αλλά από διαγραφή οφειλών! (περίπτωση οφειλών ΔΕΤΑΕ από ανείσπρακτα μισθώματα της ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ για το χώρο των δημοτικών αποθηκών στο λιμάνι).

Πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την παρακολούθηση της εξέλιξης όλων των καθυστερημένων οφειλών με πρωτοβουλία της δημαρχιακής επιτροπής και ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών (για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων). Οποιαδήποτε εμφάνιση καθυστερημένης οφειλής, απαιτεί άμεση αντίδραση και κινητοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού του Δήμου, από το πρώτο λεπτό, από την πρώτη μέρα καθυστέρησης.

Η διαιώνιση των καθυστερήσεων είναι επικίνδυνη για την οικονομική υγεία του Δήμου μας και εξυπηρετεί μόνο ύποπτες πολιτικές συναλλαγές. Να θυμίσω τη συνεδρίαση στην οποία είχε συζητηθεί η έξωση μισθωτή δημοτικού ακινήτου με καθυστερημένες οφειλές μισθωμάτων πολλών ετών ύψους 80.000 € μαζί με τις προσαυξήσεις! Τότε, ο οφειλέτης είχε δηλώσει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο «έξω από τα δόντια» απευθυνόμενος στο δήμαρχο ότι «Εσείς φταίτε για την κατάντια μου σήμερα», για να εισπράξει την αμέσως επόμενη στιγμή τη μήνη του δημάρχου. Και ποια ήταν τότε η απάντηση του δημάρχου προς τον εξωστέο οφειλέτη; «Αυτό είναι το ευχαριστώ σου;». Τα σχόλια περιττεύουν.

Όλα τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου και έχουν καταγραφεί στα πρακτικά. Αποκαλύπτουν δε ξεκάθαρα την ψηφοθηρική ανοχή της δημοτικής αρχής η οποία έρχεται σήμερα υποκρινόμενη να προτείνει ρυθμίσεις καθυστερημένων οφειλών με αδικαιολόγητο περιορισμό του χρόνου εξόφλησης σε έξι (6) μόλις μήνες.

Η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας προτείνει τη ρύθμιση των καθυστερημένων οφειλών προς το Δήμο στα πλαίσια των προβλεπομένων από το νόμο 3649/2008, χωρίς την καταβολή προστίμων και προσαυξήσεων, με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

Προκαταβολή 10% επί του συνόλου της καθυστέρησης και εξόφληση του υπολοίπου σε 24 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 150 €.

Η απαίτηση προκαταβολής για την εφαρμογή της ρύθμισης είναι κοινός τόπος στον τραπεζικό κλάδο, έναν κλάδο με κατά τεκμήριο ιδιαίτερη εμπειρία στην είσπραξη καθυστερημένων οφειλών. Η προκαταβολή δημιουργεί άμεσα έσοδα προς το Δήμο από εισπράξεις έναντι καθυστερημένων οφειλών. Αποτελεί δε έμπρακτη απόδειξη ότι ο οφειλέτης έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να εξοφλήσει τελικώς την καθυστερημένη οφειλή του.

Ταυτόχρονα η δυνατότητα που παρέχεται για εξόφληση του υπολοίπου σε 24 μηνιαίες δόσεις, επιτρέπει την υλοποίηση υγειών ρυθμίσεων που δε θα στραγγαλίσουν τον οφειλέτη με άμεσο κίνδυνο την ακύρωση της ρύθμισης. Τυχόν μείωση του αριθμού των δόσεων και ανάλογη αύξηση του ύψους της μηνιαίας δόσης θα αυξήσει τον κίνδυνο νέας καθυστέρησης. Με δεδομένο ότι οι οφειλέτες του δήμου είναι κυρίως μικρές και μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις, είναι ανέφικτη και ανεφάρμοστη οποιαδήποτε ρύθμιση προβλέπει δόση που υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του οφειλέτη.

Η πρόβλεψη για ελάχιστη δόση 150 €, αποτρέπει τις πολύμηνες ρυθμίσεις στις περιπτώσεις μικροοφειλών.

Απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης:

σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων και
σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής πέρα των δύο μηνών οποιασδήποτε τρέχουσας οφειλής προς το Δήμο (δημοτικού τέλους, φόρου και εισφοράς)

Ο νόμος προβλέπει κατ' ελάχιστον την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης μόνο σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δύο δόσεων. Όμως αυτή ακριβώς η διάταξη οδηγεί στη διαιώνιση των καθυστερήσεων αφού ο οφειλέτης πληρώνει εγκαίρως τις δόσεις της ρύθμισης και αφήνει απλήρωτες τις τρέχουσες οφειλές σε αναμονή νέας ρύθμισης.

Προτείνουμε, λοιπόν, την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης και σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής, πέρα των δύο μηνών, οποιασδήποτε άλλης τρέχουσας οφειλής προς το Δήμο.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση