Απόψεις

Εκτύπωση

Απολογισμός Πεπραγμένων 2007

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Θα ξεκινήσω την καθιερωμένη προσφώνηση, όχι σύμφωνα με το πρωτόκολλο, αλλά όπως επιβάλλει το θέμα της σημερινής συνεδρίασης, ξεκινώντας από εκείνους που είναι πρώτοι αποδέκτες σε κάθε απολογισμό πεπραγμένων μιας δημοτικής αρχής…

Κυρίες και κύριοι δημότες λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε.

Ελλιπής έντυπη τεκμηρίωση

Το έντυπο που μας διανεμήθηκε με τον απολογισμό είναι, για μια ακόμα χρονιά λειψό. Πρόκειται για ένα 28-σέλιδο τεύχος με τα οικονομικά στοιχεία του απολογισμού πεπραγμένων.

Κύριοι συνάδελφοι της δημοτικής πλειοψηφίας, απολογισμός πεπραγμένων δεν είναι μόνο ο οικονομικός απολογισμός. Γιατί αν είναι, τότε τον έχουμε ήδη συζητήσει και καταψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Δεν μας διανεμήθηκε εγγράφως, αν και θα έπρεπε, ο απολογισμός των τεχνικών υπηρεσιών με την εξέλιξη των έργων. Δεν μας διανεμήθηκε ο απολογισμός των νομικών προσώπων του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων, ως μέρος των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Αν είχατε διανείμει όλα αυτά τα στοιχεία εγγράφως στους δημοτικούς συμβούλους και στους εκπροσώπους φορέων, πιθανώς να περίττευε η 90-λεπτη εισήγηση του κ. δημάρχου και να μην είχαν αποχωρήσει οι – έτσι κι αλλιώς λιγοστοί – δημότες που είχαν προσέλθει στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης.

Στον απολογισμό σας απουσίαζαν τα ποιοτικά στοιχεία των πεπραγμένων σας:

• Καμία αναφορά στην επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος το 2007.

• Κανένα στοιχείο για το επίπεδο της ποιότητας ζωής και την ικανοποίηση των δημοτών.

• Καμία πληροφορία για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

• Κανένα στοιχείο για το βαθμό ικανοποίησης των εργαζομένων του δήμου, την ποιότητα και την επάρκεια ή την ανεπάρκεια του εργασιακού τους χώρου.

Οικονομικό Πλεόνασμα

Όπως το περίμενα, ο κύριος δήμαρχος εξήρε, στην τοποθέτησή του, το μέγεθος του οικονομικού πλεονάσματος.

Το οικονομικό πλεόνασμα του δήμου κε δήμαρχε και η σωστή οικονομική διαχείριση, δεν είναι αυτοσκοπός. Κάτι τέτοιο σας μετατρέπει από πολιτικούς σε απλούς διαχειριστές. Η οικονομική διαχείριση είναι το μέσο για την υλοποίηση ενός οράματος για την πόλη μας, ενός οράματος που στερείστε, όπως αποδείξατε κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού σας σχεδίου στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Κυκλοφοριακό

Οι δημότισσες και οι δημότες της Ερμούπολης, σας διαβεβαιώνω, δεν δίνουν δεκάρα για το ύψους του οικονομικού σας πλεονάσματος, όταν για να φτάσουν με το αυτοκίνητό τους σε ώρα αιχμής από τα Τάλαντα μέχρι το κέντρο της πόλης πρέπει να αφιερώσουν 30 ολόκληρα λεπτά.

Δημοτικά τέλη

Κατά πάγια τακτική σας αυξήσατε και το 2007 τα δημοτικά τέλη και φόρους σε ποσοστό, μέχρι και, υπερδιπλάσιο από τον τιμάριθμο του συγκεκριμένου έτους, με την δικαιολογία ότι τόσο κοστίζουν οι υπηρεσίες καθαριότητας. Ξεκινήσατε όμως, για μια ακόμα φορά, από λάθος δρόμο. Η αποδοτική διαχείριση επιβάλει περιορισμό του κόστους θέτοντας ορισμένους στόχους και όχι απελευθέρωση του κόστους και εκ των υστέρων κάλυψή του με υπέρογκη αύξηση των τελών.

Μηχανήματα σε αδράνεια

Η αναποτελεσματικότητά σας στην διαχείριση των πόρων είναι εμφανής παντού. Σας θυμίζω το αυτοκινούμενο μηχάνημα πλύσης κάδων που αγοράσατε και σήμερα σαπίζει στην αχρηστία γιατί είναι ακατάλληλο για τους στενούς δρόμους της Ερμούπολης. Η απάντησή σας ότι έχετε ήδη δρομολογήσει τη μετασκευή του πλυστικού μηχανήματος, αποτελεί ομολογία της λαθεμένης επιλογής σας.

Να σας θυμίσω και την άλλη αποτυχημένη αγορά σας, αυτή του καλαθοφόρου που επίσης σαπίζει σε κάποια γωνιά ενώ την ίδια στιγμή μισθώνετε καλοθοφόρο από ιδιώτη.

Όταν λοιπόν ευημερούν μόνο οι αριθμοί στον Δήμο Ερμούπολης, αισθάνομαι ότι ο κύριος δήμαρχος μας κοροϊδεύει όταν κομπάζει για την αύξηση του οικονομικού πλεονάσματος.

ΧΥΤΑ

Αν έπρεπε να επιλέξω την κορυφαία στιγμή του δημοτικού μας συμβουλίου κατά το έτος 2007, τότε θα επέλεγα τη στιγμή ψήφισης της απόφασης για τη σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ο οποίος θα διαχειριστεί τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ του νησιού μας.

Αυτή, η μέγιστης σημασίας απόφαση, δεν ξεκίνησε από δική σας πρωτοβουλία, ούτε από πρωτοβουλία των άλλων δύο δημάρχων αλλά μας επιβλήθηκε από τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Κύριε δήμαρχε, δεν έχετε το δικαίωμα να διεκδικείτε την πρωτοβουλία για το πρόγραμμα ανακύκλωσης του οποίου την έναρξη πρόσφατα εξαγγείλαμε. Είναι γνωστό, σε οποιονδήποτε έχει ελάχιστη γνώση των διαδικασιών, ότι την ανακύκλωση μας την επιβάλλει το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως όρο για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ΧΥΤΑ.

Εξάλλου, από το υπό ψήφιση επιχειρησιακό σχέδιο, είναι προφανές ότι δεν έχετε την προστασία του περιβάλλοντος στις προτεραιότητές σας.

Νέες τεχνολογίες

Εν έτη 2008 ο Δήμος ζει ευτυχισμένος στον τεχνολογικό του μεσαίωνα. Το ασύρματο δίκτυο της πλατείας Μιαούλη, ένα εργάκι με προϋπολογισμό κάτω από 10.000 €, ξεκίνησε το Μάιο 2007 και ακόμα δεν το έχετε ολοκληρώσει. Αν σε ένα τόσο μικρό έργο καθυστερείτε τόσο, μπορούμε να φανταστούμε πόσο θα καθυστερήσετε τα μεγάλα έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Η κατασκευή του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών σταμάτησε και καθυστερεί όχι γιατί σας καθυστερούν οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά γιατί εσείς ξεχάσατε, όταν είχατε τη μελέτη του έργου, να ζητήσετε την απαραίτητη έγκριση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τις εργασίας στη χερσαία ζώνη του λιμανιού.

Κλείσιμο

Θα μπορούσα να συνεχίσω να απαριθμώ ένα προς ένα λάθη και παραλείψεις σας.

Όμως, για να είμαι συνεπής με αυτά που είπα ανοίγοντας την τοποθέτησή μου, θα κλείσω με τον ίδιο τρόπο. Τον πρώτο λόγο λοιπόν σε έναν απολογισμό δημοτικής αρχής, πρέπει να έχουν οι δημότες. Δεν θα εξαντλήσω το χρόνο μου για να υπάρξει δυνατότητα σε περισσότερους δημότες και εκπρόσωπους φορέων να πάρουν το λόγο στη συνέχεια.

Σας ευχαριστώ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση