Απόψεις

Εκτύπωση

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Την 31η Ιουλίου 2008, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η ψήφιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Ερμούπολης.

Το σύνολο της εισήγησής μου παρατείθεται αυτούσιο...


Πρωτού μπω στο κυρίως μέρος της εισήγησής μου και επειδή έχουν περάσει 4 μήνες από την προηγούμενη συζήτηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου θεωρώ απαραίτητο να κάνω μια σύνδεση με τα προηγούμενα.

Εισαγωγή

Έχω διαπιστώσει ότι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και δημοτικοί υπάλληλοι, δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τη σημασία του Επιχειρησιακού Σχεδίου και κατά συνέπεια έχουν υποτιμήσει την αξία του.

Η σύνταξη του δημοτικού Επιχειρησιακού Σχεδίου σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη δημόσια γραφειοκρατία στο δημόσιο management.

Μέχρι σήμερα, κάθε δημοτική υπηρεσία, ανάλογα με τις πιέσεις που δεχόταν από κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με την ευκολία εξεύρεσης πόρων ή άλλους τυχαίους και αστάθμητους παράγοντες επιλέγουν να υλοποιήσουν το ένα ή το άλλο έργο. Βεβαίως το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζει κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα, όμως κανείς δεν διερωτάται αν κάποιο έργο προηγείται από κάποιο άλλο. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι ένα μέσο τήρησης του τύπου που δεν δίνει σημασία στο αποτέλεσμα. Τα έργα τέλος που προγραμματίζονται δεν συσχετίζονται μεταξύ τους, δεν υπάρχει δηλαδή μια κατεύθυνση, μια πορεία προς κάποιο στόχο, που επιτυγχάνεται όταν ολοκληρώνονται τα έργα.

Αυτό αλλάζει με το Επιχειρησιακό Σχέδιο. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο ορίζει το γιατί και τα έργα δείχνουν το πώς.Η ένταξη ενός έργου στο Επιχειρησιακό Σχέδιο σημαίνει ότι αυτό το έργο, αν και όποτε γίνει, έχει ένα σκοπό, προχωρά τον τόπο προς μια σαφώς προσδιορισμένη κατεύθυνση, υλοποιεί ένα ευρύτερο όραμα.

Έτσι καταλήγουμε με λιγότερο κόστος, να υλοποιούμε έργα στοχευμένα και έτσι να έχουμε γρηγορότερα, καλύτερα αποτελέσματα.

Οικονομική Ανάπτυξη και Απασχόληση

Στον άξονα Οικονομικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης, και συγκεκριμένα στη συνοπτική περιγραφή των στόχων, δίνετε ξεκάθαρο προβάδισμα στον τουρισμό:

Διαβάζω από την πρότασή σας:

«… η ανάπτυξη και υποστήριξη αυτού του [τουριστικού] τομέα είναι επιβεβλημένη».

Να σας θυμίσω την επίθεση που δέχτηκα από τον κ. δήμαρχο όταν κατά την παρουσίαση της πρότασης της μειοψηφίας για το Επιχειρησιακό Σχέδιο, πρότεινα, την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης με προτεραιότητα στον τριτογενή τομέα (τουρισμός, εμπόριο, υπηρεσίες).

Βέβαια, είναι κατ’ αρχάς θετικό στοιχείο η ενσωμάτωση ενός στοιχείου της δικής μας πρότασης στο επιχειρησιακό σχέδιο.

Όμως η στροφή κατά 180 μοίρες της πρότασης δημοτικής πλειοψηφίας σε σχέση με την τότε τοποθέτηση του κου δημάρχου, δεν σας τιμά.

Πρώτον γιατί ο κ. δήμαρχος κατά την αρχική συζήτηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου δεν άφησε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και

Δεύτερον γιατί αυτοί οι στόχοι που θέτετε σήμερα είναι κενό γράμμα, αφού δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες δράσεις – προτάσεις για την ενίσχυση του τουρισμού.

Περιβάλλον – Ιεράρχηση αξόνων

Σε σχέση με την αρχική πρόταση της δημοτικής πλειοψηφίας, το κείμενο με την περιγραφή των στόχων, μας επιφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη…

Συγκεκριμένα, στην περιγραφή του άξονα [1] , προβάλλεται η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, ως πρώτη προτεραιότητα.

Και πάλι η δημοτική αρχή, δείχνει να ασπάζεται, σε μεγάλο βαθμό, το όραμα της δημοτικής μειοψηφίας.

Η ευχάριστη έκπληξη όμως σταματά εδώ, καθώς η όψιμη ευαισθητοποίησή σας για την προστασία του περιβάλλοντος αποδεικνύεται ακάλυπτη επιταγή.

Κατά την παρουσίαση των δράσεων, διαπιστώνουμε ότι η προτεραιότητα στο περιβάλλον πάει περίπατο…

Βλέπουμε λοιπόν ότι το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων πιστώσεων, πάνω από 13 εκ. € θα δαπανηθεί για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου. Πρόκειται για ποσοστό δαπανών 42 % επί του συνόλου, μέχρι το τέλος της 4ετίας.

Κύριοι συνάδελφοι και εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι η διοικητική ικανότητα του δήμου υστερεί. Όμως, ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα το αποδεχόσαστε και εσείς, μετά από τόσα χρόνια δικής σας διακυβέρνησης. Εσείς σήμερα, όχι μόνο το παραδέχεστε, αλλά δηλώνετε ότι για να βελτιωθεί η διοικητική ικανότητα του δήμου θα απαιτηθούν 13 εκ. δραχμές, περισσότερα και από όσα προτίθεστε να δαπανήσετε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεύτερος κατά σειρά προτεραιότητας άξονας, σύμφωνα με τη δική σας πρόταση, αναδεικνύεται ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Έπεται ο άξονας για την προστασία του περιβάλλοντος με ποσοστό συμμετοχής 19%.

Τελευταίος βρίσκεται ο άξονας της οικονομικής ανάπτυξης, με ποσοστό δαπανών επί του συνόλου μόλις 2% !!! και με καμία δράση για τη στήριξη της τουριστικής κίνησης.

Αναφέρθηκε ο κος Χατζηγρηγορίου στην ποιοτική ερμηνεία των ποσοστών κατανομής και τις πιθανότητες ανακατανομής λόγω μη ένταξης ορισμένων έργων. Οι εκτενείς εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Χατζηγρηγορίου, αποδεικνύουν ακριβώς ότι χρειάζονται εξηγήσεις για την ανακολουθία μεταξύ οράματος, στόχων και κατανομής πιστώσεων μεταξύ των δράσεων.

Αυτή η ανακολουθία υποδηλώνει ότι ο κ. Δήμαρχος δεν κατάφερε να καταστήσει κοινωνούς του οράματός του τους δικούς του ανθρώπους. Ούτε λόγος λοιπόν να γίνεται για αποδοχή του οράματος και των στόχων της δημοτικής αρχής από το κοινωνικό σύνολο.

Δράσεις χωρίς κόστος

Στα θετικά του Επιχειρησιακού Σχεδίου βρίσκονται οι δράσεις χωρίς κόστος για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του δήμου.

Αυτό προφανώς οφείλεται στην προσωπική εργασία της Διευθύντριας των Οικονομικών Υπηρεσιών και της αξίζει ο έπαινός μας. Αποτελεί δε έξοχη απόδειξη ότι τα χρήματα δεν αποτελούν εμπόδιο όταν υπάρχει καλή διάθεση και έξυπνες ιδέες.

Ανέφικτο και υπερβολικό

Συνολικά το Επιχειρησιακό Σχέδιο εμφανίζεται υπερβολικό και ανέφικτο.

Είναι αδύνατον να επιτύχετε τη χρηματοδότηση όλων αυτών των έργων. Και αν ακόμα μπορούσατε να αποσπάσετε τις απαιτούμενες πιστώσεις, δεν θα μπορούσατε να διαχειριστείτε τόσα μεγάλα έργα ταυτόχρονα.

Προβλέπετε δε ότι για την υλοποίηση των έργων θα απαιτηθεί να καλυφθεί, από ίδια κεφάλαια, ποσό ύψους 1.380.000 €. Πως είναι δυνατόν να υλοποιηθεί αυτό το Επιχειρησιακό Σχέδιο όταν τα ίδια κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις δεν υπερβαίνουν για κάθε έτος το ποσό των 150.000 €.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση