Απόψεις

Εκτύπωση

Έγκριση Απολογισμού και Ισολογισμού 2007

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Εύσημα στην Οικονομική Υπηρεσία

Θεωρώ ότι ο ισολογισμός απεικονίζει ορθά την οικονομική κατάσταση του δήμου - χάρη στην οργάνωση, την εργατικότητα και την επιστημονική επάρκεια των λογιστών του δήμου. Τα σχόλιά μου δεν αφορούν την οικονομοτεχνική ορθότητα των λογιστικών καταστάσεων αλλά την πολιτική που απεικονίζουν.

Λυπάμαι που σε πολλά σημεία θα αναγκαστώ να επαναλάβω τον εαυτό μου, αν και πρόκειται μόλις για τη δεύτερη χρονιά που συμμετέχω στη συζήτηση του ισολογισμού και του απολογισμού. Θα έλεγε κανείς πως ό,τι κι αν λέμε δεν το ακούει κανείς. Η δημοτική αρχή, σε μια επίδειξη αλαζονείας, αγνοεί τα σχόλια της μειοψηφίας και χάνει την ευκαιρία να βελτιώσει την οικονομική διαχείριση του δήμου μας.

Παρακολούθηση αναλωσίμων υλικών

Ο ορκωτός ελεγκτής είχε σχολιάσει αρνητικά την ανύπαρκτη παρακολούθηση της κίνησης των αναλωσίμων υλικών. Είχαμε προτείνει, ακολουθώντας τις υποδείξεις του ορκωτού ελεγκτή, την ανάθεση καθηκόντων διαχειριστή αποθήκης σε έναν από τους υπαλλήλους του Δήμου.

Για άλλη μία χρονιά ο ορκωτός σχολιάζει το ίδιο πρόβλημα, που εσείς δεν κάνατε τον κόπο να λύσετε. Η δικαιολογία σας ότι η αξία των υπό διαχείριση αναλωσίμων είναι μικρή δεν μας καλύπτει. Στον ισολογισμό εμφανίζεται το απόθεμα αναλωσίμων με ποσό 13.700 €. Το ποσό αυτό έχει υπολογιστεί κατ’ εκτίμηση με την παραδοχή ότι το απόθεμα είναι το 10% τον ετήσιων αγορών. Δηλαδή συζητάμε για ετήσια διαχείριση ύψους 137.000 €, ποσό διόλου αμελητέο. Το ύψος της ετήσιας διαχείρισης αναλωσίμων, απαιτεί τη σωστή παρακολούθησή του, στην κατεύθυνση της διαφάνειας.

Η δικαιολογία ότι τα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται άμεσα στα υπό εξέλιξη έργα, δεν τεκμηριώνεται από οικονομικά στοιχεία.

Ανείσπρακτες οφειλές

Ένα άλλο σημείο που θα αναγκαστώ να επανέλθω, ένα χρόνο μετά την περυσινή συζήτηση για τον ισολογισμό, είναι το ύψος των καθυστερημένων οφειλών προς το Δήμο.Οι συνολικές ανείσπρακτες απαιτήσεις του Δήμου, συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο με ποσοστό 8% τον τελευταίο χρόνο ή 46% συνολικά τα τελευταία 4 χρόνια.

Κατά την υπό συζήτηση χρήση, η αύξηση είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητη. Περίμενα ότι το 2007 θα ήταν μία καλή χρονιά για τα ανείσπρακτα υπόλοιπα. Κατά το περασμένο έτος, χάρη στις προσπάθειες του νομικού συμβούλου κ. Βιτάλη, η ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ εξόφλησε καθυστερημένα μισθώματα ύψους 260.000 €, τα οποία δια χειρός ΔΕΤΑΕ κατεβλήθησαν στο δήμο. Έτσι, τα ανείσπρακτα υπόλοιπα παρελθόντων ετών μειώθηκαν ισόποσα. Δυστυχώς όμως, η έλλειψη πολιτικής βούλησης από τη δημοτική αρχή προκάλεσε νέα αύξηση στα ανείσπρακτα υπόλοιπα τρέχουσας χρήσης. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από τις εισπράξεις και το τελικό αποτέλεσμα το βλέπετε στον ισολογισμό.

Παρά το γεγονός ότι ο ορκωτός ελεγκτής κάθε χρόνο αναφέρεται στον κίνδυνο της απώλειας εσόδων εξαιτίας της διόγκωσης των ανείσπρακτων οφειλών, δεν κάνατε καμία κίνηση για την ένταση των προσπαθειών είσπραξης, όπως σας συνέστησε ο ορκωτός.

Οφειλές ΔΕΤΑΕ

Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ ειδικά στα ανείσπρακτα μισθώματα της ΔΕΤΑΕ, όμως με προκάλεσε ο κ. Δήμαρχος. Αν είναι έτσι όπως τα λέτε, μπορείτε να μου πείτε γιατί, μετά από δύο πλειοψηφικές αποφάσεις του ΔΣ, δεν έχετε καταφέρει να εξυγιάνετε (κατά μία άποψη) ή να ξεπλύνετε (κατά τη δική μας άποψη) την εκκρεμότητα της ΔΕΤΑΕ.

Η πρώτη απόφαση 46/2007 «Απαλλαγή προσαυξήσεων εκπροθέσμων καταβολών της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Ερμούπολης (ΔΕΤΑΕ)» αποδείχθηκε λογιστικά ανεπαρκής.

Η δεύτερη απόφαση 304/2008 «Ανάκληση αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου όσον αφορά το σκέλος του προσδιορισμού του μηνιαίου μισθώματος της ΔΕΤΑΕ» δεν υλοποιήθηκε γιατί δεν την ενέκρινε η Επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αν λοιπόν οι καθυστερημένες απαιτήσεις αυτές κακώς υφίστανται, γιατί δεν έχετε καταφέρει να τις διαγράψετε ;

Καθυστέρηση στα έργα νέας τεχνολογίας

Οι καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων είναι παροιμιώδεις. Θα αναφερθώ ειδικά μόνο σε δύο έργα υψηλής τεχνολογίας.

Οι εργασίες στο έργο «Μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών» ύψους 806.000 € σταμάτησαν προτού καλά καλά αρχίσουν. Πρόκειται για έργο που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό το 2005! Πολύ φοβάμαι ότι όταν θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε το έργο, αυτό θα είναι τεχνολογικά απαξιωμένο.

Κατά το 2007 ολοκληρώθηκε το έργο «Δημιουργία Πιλοτικού ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου και περιεχομένου επίδειξης» προϋπολογισμού 30.000 €. Από το έργο έμειναν προίκα στο δημαρχιακό μέγαρο δύο μεταλλικές κατασκευές εγκαταλελειμμένες στο 1ο όροφο του δημαρχείου (έξω από το γραφείο Ποινικού Μητρώου) και ηλεκτρονικός εξοπλισμός (σημείο ασύρματης πρόσβασης) που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν αφημένος στο πάτωμα του 2ου ορόφου, έξω από την πόρτα του κ. δημάρχου. Σήμερα αυτός ο εξοπλισμός έχει αφαιρεθεί και έχει μείνει ένα καλώδιο κρεμασμένο στον τοίχο. Αλήθεια κ. Δήμαρχε, δεν το έχετε προσέξει ποτέ;

Το αποτέλεσμα είναι αυτός ο υπερκοστολογημένος εξοπλισμός να μην έχει δουλέψει ποτέ.

Τέλη καθαριότητας

Κατά τη συζήτηση της αναπροσαρμογής των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, είχα καυτηριάσει την αύξηση σε ποσοστό πολύ πιο πάνω από τον τιμάριθμο.

Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι η δήμος εισέπραξε το 2007 από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 1.854.800 €. Η αύξηση σε σχέση με το 2006 είναι της τάξης του 11%, πολύ πιο πάνω από τον τιμάριθμο.

Τα ποσά που δαπανήθηκαν για ανάγκες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού το 2007 ήταν 1.641.000 €. Έτσι, τα έσοδα από ένα τέλος ανταποδοτικό, όπως το τέλος καθαριότητας, δεν δαπανήθηκαν προς την κατεύθυνση της ανταπόδοσης αλλά προς την αύξηση του ταμειακού πλεονάσματος του Δήμου, για το οποίο τόσο κομπάζετε.

Αυτό το γεγονός αποδεικνύει το πόσο δίκιο είχαμε καυτηριάζοντας τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας.

Υπηρεσίες Πρασίνου

Και κατά την περυσινή συζήτηση του Ισολογισμού, είχα σχολιάσει αρνητικά την ανεπάρκεια των πιστώσεων για τις Υπηρεσίες Πρασίνου. Σήμερα, ένα χρόνο μετά διαπιστώνω ότι το 2007 δαπανήθηκαν ακόμα μικρότερα ποσά για το πράσινο στην πόλη μας.

Επιχειρησιακό πρόγραμμα

Είναι το τελευταίο έτος που ο απολογισμός αξιολογείται με υποκειμενικά κριτήρια. Από τον επόμενο χρόνο, με εργαλείο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε κατά πόσο οι πιστώσεις κατευθύνονται προς τους στόχους που έχετε θέσει κατά την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση