Απόψεις

Εκτύπωση

Τροποποίηση Όρων Λειτουργίας Μουσικής

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή αποδείχθηκε ανίκανη να τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Συζητάμε ένα θέμα αρκετά σοβαρό, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των δημοτών που έχουν έλθει να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, και η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου επί του θέματος εκδόθηκε αιφνιδιαστικά λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση.

Αντιπαρέρχομαι την προχειρότητα με την οποία εισάγετε το θέμα προς συζήτηση και έρχομαι στην ουσία του ζητήματος. Ο Δήμος οφείλει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των δημοτών. Να θυμίσω ότι το επιχειρησιακό σχέδιο για το Δήμο Ερμούπολης που είχε παρουσιάσει η παράταξή μας, έθετε προβάδισμα στην προώθηση του τριτογενούς τομέα της οικονομίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε την τροποποίηση της κανονιστικής διάταξης των όρων χορήγησης άδειας μουσικής σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και να καταργήσουμε τις αναφερόμενες διοικητικές ποινές και πρόστιμα. Πυξίδα μας για αυτή την απόφαση είναι η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου που ουσιαστικά ξεκαθαρίζει ότι τυχόν παραβάσεις της άδειας μουσικής τιμωρούνται ήδη σύμφωνα με άλλες διατάξεις. Εξάλλου, αποτελεί βασική αρχή του δικαίου ότι δεν μπορούν να τεθούν δύο ποινές για μία παράβαση. Με αυτό το σκεπτικό οφείλουμε να καταργήσουμε τις ποινές που είχαμε θεσπίσει ως Δήμος, επιπλέον των ποινών που προβλέπονταν από άλλες διατάξεις.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει διατυπώσει τις ενστάσεις της μία ομάδα δημοτών. Το πρόβλημα της όχλησης των περιοίκων από τη μουσική των καφέ – μπαρ δεν είναι καινούριο. Ως Δήμος οφείλουμε να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις από αντιπαρατιθέμενες ομάδες πίεσης. Για να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις, είναι απαραίτητο να πάρουμε θέση στο πρόβλημα.

Η δημοτική πλειοψηφία όμως είχε άλλη άποψη…

Οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας από άγνοια ή άλλο λόγο κατά τη συνεδρίαση της δημαρχιακής επιτροπής επιμείνανε να απαρνηθούν την αρμοδιότητά μας να ορίσουμε κίνητρα ή να επιβάλλουμε στις επιχειρήσεις να τοποθετήσουν ηχομόνωση στους χώρους λειτουργίας μουσικής.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. πρόεδρος προσπάθησε να θέσει εκτός θέματος την πρότασή μας για εγκατάσταση ηχομόνωσης. Σε μία ύστατη προσπάθεια φίμωσής μας γελοιοποιήθηκε όταν έθεσε σε ψηφοφορία το δικαίωμά μας να κάνουμε προτάσεις στους όρους λειτουργίας μουσικής. Άραγε ήθελε να αποφύγει να πάρει θέση ή μήπως να προφυλάξει την παράταξή του από τυχόν διαρροές διαφωνούντων συμβούλων που θα επέλεγαν να ψηφίσουν την πρότασή μας;

Το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να πάρει θέση στο πρόβλημα και να αφήσει τις υπεκφυγές και τις μεταθέσεις ευθυνών. Ο δημοτικός κώδικας, Ν. 3463/2006, είναι ξεκάθαρος. Στο άρθρο 79, παράγραφος 1 - γ αναφέρει ότι «Οι δημοτικές αρχές (…) προσδιορίζουν τους όρους (…) λειτουργίας μουσικής σε καταστήματα που λειτουργούν στην πόλη, λαμβάνοντας υπόψη (…) την προστασία των κατοίκων από την ηχορύπανση.»

Θέτουμε το θέμα σε ρεαλιστική βάση. Η παρατήρηση του κ. Προέδρου είναι εύστοχη – δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες δημοσιότητας μιας κανονιστικής που θα περιελάμβανε τοποθέτηση ηχομόνωσης στα καταστήματα λειτουργίας μουσικής. Δεν προτείνουμε την ανατροπή του τρόπου χορήγησης αδειών μουσικής «εν μία νυκτί». Ας ξεκινήσουμε σήμερα μία διαδικασία διαβούλευσης, να ακούσουμε τις απόψεις των επιχειρηματιών και των περιοίκων και να καταλήξουμε σε δύο μήνες στις λεπτομέρειες. Μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για τοποθέτηση ηχομόνωσης ή να επιβάλλουμε την ηχομόνωση σε επιχειρήσεις που ικανοποιούν ορισμένα κριτήρια.

Η εγκατάσταση της ηχομόνωσης θα βεβαιώνεται εγγράφως από μηχανολόγο κατά την έκδοση ή ανανέωση άδειας λειτουργίας μουσικής.

Στη συζήτηση του θέματος στη δημαρχιακή επιτροπή, εκπρόσωπος του συλλόγου επιχειρήσεων «Τερψιχόρη» δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις που ενοχλούν τους περιοίκους, σκέπτονται την εγκατάσταση ηχομόνωσης.

Μία τέτοια διάταξη είναι δίκαιη και πιστεύω ότι θα τύχει θετικής αποδοχής από το σύλλογο επιχειρηματιών και θα δώσει ένα τέλος στις διαμαρτυρίες των περιοίκων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Η εμπειρία άλλων δήμων
Άλλοι Δήμοι της χώρας έχουν ψηφίσει κανονιστικές διατάξεις με τις οποίες θέτουν ειδικούς όρους για την έκδοση άδειας παράτασης λειτουργία μουσικής.

Ο Δήμος Αθηναίων από τον 1/2008 έχει ορίσει ότι δίνεται άδεια παράτασης λειτουργίας μουσικής (μέχρι τις 3 μμ) μόνο στα μαγαζιά που λειτουργούν σε κλειστό χώρο και έχουν ηχομόνωση πιστοποιημένη από τις Διευθύνσεις Υγιεινής. Επιπλέον ανακαλείται οριστικά η παράταση έπειτα από δύο βεβαιωμένες παραβάσεις.

Ο Δήμος Παλικής Κεφαλονιάς από τον 3/2008 απαιτεί την προσκόμιση βεβαίωσης μηχανολόγου περί της λήψης των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς σε περίπτωση χρήσης μουσικών οργάνων.

Σχετικές Διατάξεις:
 1. Των άρθρων 75,79 και 80 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν. 3463/2006)
 2. Του άρθρου 22 του Ν. 3563/2007
 3. Της 51/2006 Εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΑΑ
 4. Της Κ.Υ.Α. 10551/2007 «απλούστευση διαδικασίας έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος καθώς και Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων»
 5. Των υπ’ αριθμ. 7617/1996 και 60153/1996 εγκυκλίους του ΥΠΕΣΔΔΑ.
 6. Της ΑΒ/8577/1983 Υγειονομικής Διάταξης
 7. Της Α5/3010/1985 Υγειονομικής Διάταξης
 8. Του Ν. 2121/1993 περί προστασίας της Πνευματικής ιδιοκυησίας
 9. Της 3/1996 Αστυνομικής Διάταξης
 10. Της 501/2000 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
 11. Του Π.Δ. 80/1979 «Περί των όρων λειτουργίας καταστημάτων πωλήσεως οινοπνευματωδών ποτών και κέντρων διασκέδασης» όπως τροποποιήθηκε με τα ΠΔ 231/1989, ΠΔ 457/1990, ΠΔ 282/1998, ΠΔ 257/2001 και ΠΔ 264/2003.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση