Απόψεις

Εκτύπωση

Ποιός πληρώνει το σφαγείο ;

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Στο φύλλο του Λόγου των Κυκλάδων της 12ης Φεβρουαρίου 2009, στην 4η σελίδα, η δημοσιογράφος που επιμελείται τη στήλη «Ευγενώς – Αγενώς», παίρνει θέση για τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αναπροσαρμογή των τελών του διαδημοτικού σφαγείου.

Αν και το σχόλιο της δημοσιογράφου έρχεται με καθυστέρηση δύο μηνών, καθώς το θέμα έχει συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 11.12.2008 (!), δεν μπορώ το αφήσω αναπάντητο...

sfageia1Απάντηση στις «κατηγορίες»

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχόλιο, ο κ. Γ. Καφούρος «κατηγορεί τη μειοψηφία ότι ασκεί μόνιμα κριτική χωρίς να υπολογίζει τα πραγματικά στοιχεία».

Θα ανταποδώσω τη μομφή με το ίδιο νόμισμα, θυμίζοντας σε όσους έχουν μνήμη ότι ο κ. Γ. Καφούρος μόνιμα «κατηγορεί» τη μειοψηφία, από αδυναμία να απαντήσει με επιχειρήματα στην τεκμηριωμένη κριτική της. Με άλλα λόγια, όποιος δεν μπορεί να πλήξει τα επιχειρήματα, επιτίθεται στα πρόσωπα.

Για το θέμα της αναπροσαρμογής των τελών του διαδημοτικού σφαγείου αλλά και την εν γένει διαχείριση του διαδημοτικού σφαγείου, έχω παραθέσει σε αντίστοιχες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου μια σειρά από τοποθετήσεις. Για ενημέρωση όσων διάβασαν το σχόλιο της εφημερίδας - από το οποίο απουσίαζε η θέση της μειοψηφίας - θα επαναλάβω τις θέσεις μου για το σφαγείο.

Το σχόλιο της εφημερίδας παρατίθεται αυτούσιο στο συνημμένο αρχείο, στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας.

Ελλειμματική Λειτουργία Σφαγείου

Το σφαγείο κατά την πρώτη χρήση εμφάνισε ζημιές ύψους 65.000 €. Τα έξοδα ανήλθαν στα 76.000 € από τα οποία 38.000 € δαπάνες προσωπικού και 38.000 € λειτουργικά έξοδα. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες που έγιναν από το Δήμο μας, κατά το 2008, για αγορά αναγκαίου εξοπλισμού, αν και σύμφωνα με την αρχική σύμβαση το κόστος εξοπλισμού το είχε πλήρως αναλάβει ο Δήμος Άνω Σύρου. Τα έσοδα του σφαγείου ήταν μόλις 11.000 €.

Τριπλασιασμός προϋπολογισμένου ελλείμματος

Σύμφωνα με την αρχική σύμβαση προβλεπόταν ότι το ετήσιο έλλειμμα του σφαγείου θα ανέλθει στα 25.000 € (απόφαση 241/2007 δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ερμούπολης) το οποία θα κάλυπταν οι τρεις δήμοι. Τέτοια είναι η προχειρότητα, η έλλειψη οργάνωσης και η αποτυχία στη διαχείριση του σφαγείου από τη δημοτική αρχή, που μέσα σε ένα χρόνο το «προϋπολογισθέν» έλλειμμα των 25.000 € αυξήθηκε κατά 260 % !

Επιχορήγηση της κτηνοτροφίας χωρίς σχεδιασμό

Όπως αντιλαμβάνεστε ουδεμία, λογική, αναπροσαρμογή των τελών σφαγής δεν μπορεί να καλύψει αυτό το διαχειριστικό έλλειμμα. Έτσι καταλήγουμε να επιχορηγούμε, μέσω του σφαγείου, την τοπική κτηνοτροφία κατά 65.000 € το χρόνο. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση για τη συγκεκριμένη επιχορήγηση αν είχε προηγηθεί μία μελέτη και είχε τεθεί μία στρατηγική για την προώθηση της κτηνοτροφίας στο νησί, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν υπάρχει ούτε μελέτη, ούτε στρατηγική. Κάθε χρόνο 65.000 € θα πετιούνται σε ένα λάκκο από το Δήμο Ερμούπολης με τη συνεργασία του Δήμου Άνω Σύρου και την ανοχή του Δήμου Ποσειδωνίας.

Κατά το χρονικό διάστημα που λειτουργεί το νέο σφαγείο (τέλος 2007-2008) κτηνοτρόφοι του νησιού, μέσω της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σύρου, πούλησαν αιγοπρόβατα για σφαγή εκτός Σύρου αν και μπορούσαν να σφαχτούν στο σφαγείο μας και μετά να σταλούν εκτός Σύρου, με μικρότερο κόστος μεταφοράς! Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα έλλειψης μελέτης και στρατηγικής.

Σύγκριση με άλλα σφαγεία

Ο κ. Ι. Καφούρος, αποφεύγει τη σύγκριση με το σφαγείο της Νάξου, επικαλούμενος διαφορά παραγωγικότητας. Δεν λέει τίποτα όμως για τη σύγκριση με το σφαγείο της Μυκόνου, ενός τουριστικού νησιού με αντίστοιχα περιορισμένη κτηνοτροφική παραγωγή. Κτηνοτρόφοι από την Τήνο, μην έχοντας σφαγείο στο νησί τους, ενδιαφέρθηκαν να φέρουν ζώα στο σφαγείο μας. Τελικά όμως προτίμησαν το σφαγείο της Μυκόνου, γιατί το δικό μας ήταν ακριβότερο! Ιδού η παγκόσμια οικονομική πρωτοτυπία της δημοτικής αρχής: υπερδιπλασίασε το έλλειμμα του σφαγείου και ταυτόχρονα παρέμεινε ακριβότερη από τους γειτονικούς ανταγωνιστές! Αν και η λειτουργία του σφαγείου επιδοτείται κατά 65.000 € το χρόνο, την ίδια στιγμή, οι συριανοί κτηνοτρόφοι πληρώνουν τη σφαγή ακριβότερα από τους κτηνοτρόφους των άλλων νησιών!

Υψηλό μεταβλητό κόστος λειτουργίας

sfageia2

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναλυτική μελέτη των στοιχείων του κόστους, με σκοπό τη διερεύνηση των λόγων που τριπλασίασαν το έλλειμμα. Ο κ. Ι. Καφούρος διερωτάται «με αυτά τα δεδομένα πώς να βγει το σφαγείο» αναφερόμενος στη μικρή κτηνοτροφική παραγωγή του νησιού μας. Για να έχει βάση αυτό το επιχείρημα θα πρέπει το σταθερό κόστος να συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στο συνολικό κόστος παραγωγής. Όμως, τα πραγματικά στοιχεία αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο: το μεταβλητό κόστος (καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, προσωπικό κ.α.) ανέρχεται στο 80% του συνολικού κόστους ενώ το σταθερό κόστος (πάγια έξοδα) περιορίζεται μόλις στο 20%. Με απλά λόγια: είναι τέτοια η αποτυχία της διαχείρισης που αν το σφαγείο μας είχε μεγαλύτερη κίνηση, το έλλειμμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Έτσι καταρρίπτεται η δικαιολογία του κ. Ι. Καφούρου ότι το έλλειμμα οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή.

Ψευτοδίλημμα

Το δίλημμα που θέτει ο κ. Ι. Καφούρος στο τέλος του κειμένου, να επιλέξουμε μεταξύ της διάλυσης ενός ασύμφορου σφαγείου και της διατήρησής του για την προστασία της δημόσιας υγείας, παραμένει ένα εκβιαστικό ψευτοδίλημμα. Το σημερινό σφαγείο διαθέτει μια υποδειγματική υποδομή για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Ουδέποτε προτείναμε ή σκεφτήκαμε – είτε προσωπικά είτε ως μειοψηφία – τη διάλυση του σφαγείου. Αυτό αποδεικνύει και η πρότασή μου, κατά τη συζήτηση της αναπροσαρμογής των τελών σφαγής, να εκπονήσω οικονομοτεχνική μελέτη από την οποία να προκύπτει ο βέλτιστος τρόπος βιώσιμης λειτουργίας των

σφαγείων.

Ιδεολογικές αγκυλώσεις πλειοψηφίας

Ένα χρόνο πριν, όταν η Δήμος Ερμούπολης αναλάμβανε, με απόφαση κατά πλειοψηφία, τη διαχείριση του σφαγείου, είχα προτείνει τη διερεύνηση άλλων τρόπων λειτουργίας. Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του κυρίου δημάρχου δεν του επέτρεψαν να εξετάσει τη δυνατότητα ανάθεσης της εκμετάλλευσης του σφαγείου σε ιδιώτη. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, το έλλειμμα του σφαγείου που πληρώνουν όλοι οι δημότες, αποδεικνύει πόσο δίκιο είχα.

Ποιος «τα λέει τσεκουράτα» ;

Κλείνοντας, θα ήθελα να διατυπώσω την έκπληξή μου για τον τίτλο που έθεσε η δημοσιογράφος στο σχόλιό της. Αναφέρομαι στην ατάκα «τα λέει τσεκουράτα». Πώς είναι δυνατόν ο κ. Ι. Καφούρος, που από άγνοια ή αδυναμία κατανόησης ή μικροπολιτική σκοπιμότητα, θέτει ψευτοδιλήμματα και απαντάει με κατηγορίες σε τεκμηριωμένα «σπαθάτα» επιχειρήματα, να θεωρηθεί ότι «τα λέει τσεκουράτα» ! ;

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση