Απόψεις

Εκτύπωση

Η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Ερμούπολης

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Στο δημοτικό συμβούλιο της 4ης Μαΐου 2009 κληθήκαμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για την επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος της Σύρου. Είμαι βέβαιος ότι, οποιαδήποτε και αν ήταν η επιλογή κάθε δημοτικού συμβούλου, αυτή η επιλογή έγινε με γνώμωνα το καλό όλου του νησιού.

Το νόμισμα έχει δύο όψεις, γιατί...

  • Βεβαίως και θα πληγεί και η Ερμούπολη εάν διαπιστωθεί μόλυνση των παραλιών της νότιας Σύρου από βοθρολύματα και ανάλογα …
  • Θα πληγεί όλη η Σύρος από μία υπερφόρτωση του Βιολογικού Καθαρισμού Ερμούπολης.

Πρόκειται για μια περίπτωση που το κοινό καλό, το καλό του νησιού ταυτίζεται με το επιμέρους καλό, το καλό των τριών δήμων χωριστά.

Εξάντληση ορίων ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης

Στο κείμενο με τις απαντήσεις της μελετητικής εταιρίας ΝΑΜΑ Α.Ε., αλλά και στην εισήγηση του κ. Βακόνδιου αναφέρθηκε ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός (ΒΙΟ.ΚΑ.) Ερμούπολης έχει φτάσει στα όρια της λειτουργίας του.

Σας ερωτώ κύριε δήμαρχε, εσάς ως πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α., ποιες ήταν οι ενέργειές σας για τον απαιτούμενο, εκσυγχρονισμό του ΒΙΟ.ΚΑ.;

Αντί να έχετε προγραμματίσει έγκαιρα τον εκσυγχρονισμό του ΒΙΟ.ΚΑ., εσείς τον επιβαρύνετε με βοθρολύματα και λύματα κρουαζιεροπολοίων, αφήνοντας στην τύχη το μέλλον της πόλης.

Και είναι ευτυχής συγκυρία η δυνατότητα χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού του ΒΙΟ.ΚΑ. Ερμούπολης, μέσω του οικισμού της Βάρης.

"Δεύτερη Λύση"

Θα ήταν προτιμότερο οικονομοτεχνικά και κοινωνικά εάν είχε ήδη προωθηθεί η κατασκευή ενός δεύτερου ΒΙΟΚΑ κεντροβαρικά, στη νότια Σύρο. Έχουν περάσει από το νησί τρία Κ.Π.Σ. με εκατομμύρια ευρώ. Η ευθύνη για την ολιγωρία βαρύνει ακέραια τις παρελθούσες δημοτικές αρχές των άλλων δύο Δήμων.

Η προτεινόμενη λύση του εκσυγχρονισμού του ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης είναι μία «second best» λύση η οποία όμως, όπως φαίνεται, είναι μονόδρομος για το νησί μας σήμερα.

Χρηματοδότηση ΥΠΕΧΩΔΕ και μονάδες προεπεξεργασίας

Σύμφωνα με την πρόσκληση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η Βάρη μπορεί να χρηματοδοτηθεί για να κατασκευάσει μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού ή να επεκτείνει γειτονική μονάδα. Δηλαδή δεν είναι δεδομένη η χρηματοδότηση αλλά μόνο η επιλεξιμότητα του έργου. Οποιαδήποτε δική μας απόφαση θα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης χρηματοδότησης και χωροθέτησης. Κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν δύναται να υποκαταστήσει τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος που είναι κατά περίπτωση αρμόδιες.

Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, προτείνεται τα λύματα να υποστούν προεπεξεργασία σε εγκατάσταση κοντά στο χώρο παραγωγής τους και μετά να προωθηθούν προς το ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης. Αυτό αναφέρεται το κείμενο ειδικά για τα λύματα του Δήμου Ποσειδωνίας και του Γαλησσά.

Λαβαίνοντας υπόψη ότι στην προεπεξεργασία περιλαμβάνεται η εσχάρωση/εξάμωση και λιποσυλλογή, οι οποίες είναι οι πλέον οχλούσες διαδικασίες από πλευράς οσμών, αντιλαμβανόμαστε ότι η επιλογή της προεπεξεργασίας κοντά στο χώρο παραγωγής των λυμμάτων, δεν πρόκειται να αυξήσει την όχληση του Μάννα.

Επιπλέον κρίνεται απαραίτητη η παράλληλη επιστροφή των επεξεργασμένων λυμάτων με εγκατάσταση δικτύου επιστροφής στο χώρο παραγωγής τους, ως επεξεργασμένο νερό.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, κατά τη συνεδρίαση ζητήθηκε και δόθηκε η ρητή διαβεβαίωση των δύο άλλων δημάρχων ότι θα κατασκευάσουν μονάδες προεπεξεργασίας σε κάθε οικισμό και θα παραλαμβάνουν τα επιστρεφόμενα επεξεργασμένα λύματα για άρδευση ή άλλη χρήση.

Είναι προφανές ότι μόνο ο οικισμός της Βάρης βρίσκεται αρκετά κοντά στην κατασκευή τέτοιας μονάδας προεπεξεργασίας, λόγω της ένταξής του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Θα ήταν ομόφωνη η απόφασή μας αν επικεντρωνόμασταν στην αποδοχή των λυμάτων της Βάρης. Η μελέτη του δικτύου αποχέτευσης είναι απαραίτητο να γίνει, βεβαίως, για τα λύματα όλου του νησιού.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάσει το νησί αυτή την ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του ΒΙΟ.ΚΑ. Ερμούπολης και τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου σε όλο το νησί.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση