Απόψεις

Εκτύπωση

Απολογισμός Πεπραγμένων 2008

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Την 18η Ιουλίου 2009, συζητήθηκε ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική συνδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης

Ο κύριος Δήμαρχος, στην αρχή της εισήγησής του, αναφέρθηκε εκτενώς στην έρευνα των καθηγητών Ζοπουνίδη – Αρβανίτη – Γαγάνη, η οποία δημοσιεύτηκε, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ την 24η Μαΐου 2009.

Είναι η δεύτερη φορά που ο κύριος δήμαρχος αναφέρεται σε αυτή την έρευνα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου δημάρχου η χρηματοοικονομική αξιολόγηση των πιο πάνω καθηγητών κατατάσσει το Δήμο Ερμούπολης μεταξύ των πρώτων δήμων της χώρας. Πρόκειται για ένα υποκειμενικό, αυθαίρετο και βεβιασμένο συμπέρασμα.

Τα παρωχημένα αποτελέσματα μιας έρευνας

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι κ. Ζοπουνίδης – Αρβανίτης – Γαγάνης προχώρησαν σε χρηματοοικονομική αξιολόγηση μόλις 151 δήμων έναντι 1034 Ο.Τ.Α. α’ βαθμού της χώρας. Ο Δήμος Ερμούπολης λοιπόν κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 151 δήμων της έρευνας, που αποτελούν το 15% της ελληνικής επικράτειας. Σε καμιά περίπτωση τα αποτελέσματα αυτής της κατάταξης δεν μπορεί να θεωρηθούν ως «αποτελέσματα επικρατείας», αφού απουσιάζουν 883 δήμοι!

Είναι προφανές ότι ο σκοπός των τριών ερευνητών δεν ήταν η απόλυτη κατάταξη των δήμων όλης της Ελλάδας αλλά η ανάδειξη της αξίας του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος ως εργαλείο πληροφόρησης της διοίκησης.

Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά τα οικονομικά στοιχεία των δήμων για τα έτη 2004-2005. Λυπάμαι αλλά ο κύριος Δήμαρχος είναι εκτός θέματος, καθόσον συζητάμε τον απολογισμό πεπραγμένων του έτους 2008 και όχι του 2005 ή του 2004.

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για το έτος 2008. Από ενθουσιασμό ή από έπαρση μετά από τόσα χρόνια εξουσίας, ο κύριος Δήμαρχος δεν μπήκε στον κόπο να επανεκτιμήσει την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων του δήμου, σύμφωνα με τα κριτήρια της έρευνας.

Ζήτησα από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας τον Ισολογισμό τους έτους 2008. Να σημειώσω ότι τα στοιχεία του Ισολογισμού του 2008 δεν είναι ακόμα οριστικά γιατί δεν έχουν ελεγχθεί από τον ορκωτό λογιστή. Έχω όμως εμπιστοσύνη στην επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική εμπειρία των στελεχών της Οικονομικής Υπηρεσίας και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ουσιαστική μεταβολή στον Ισολογισμό.

Με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία προχώρησα σε επικαιροποίηση των δεικτών της έρευνας για το Δήμο Ερμούπολης.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε όλα τα κριτήρια κατάταξης, πλην ενός, διαπιστώνεται από μικρή έως εξαιρετικά μεγάλη επιδείνωση της επίδοσης του Δήμου μας. Ειδικότερα, επιδεινώθηκαν όλοι οι δείκτες αποδοτικότητας, ρευστότητας και φερεγγυότητας. Ο μόνος δείκτης που εμφάνισε βελτίωση είναι ο δείκτης ίδια έσοδα / πληθυσμό. Αυτή η βελτίωση δεν είναι ακριβώς «για καμάρι». Όπως διαβάζουμε στην έρευνα αυτός ο δείκτης μετρά την «ικανότητα ή επιθυμία του δήμου να χρεώνει τέλη».

Λυπάμαι που ο κύριος Δήμαρχος εκτέθηκε θριαμβολογώντας για τα παρωχημένα αποτελέσματα μιας έρευνας που δεν έχουν σήμερα κανένα αντίκρισμα.

Η επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας μαζί με λεπτομερή σχολιασμό θα αναρτηθεί σύντομα στον ιστοτόπο για να λάβει γνώση κάθε ενδιαφερόμενος.

Έργων ένδεια

Είναι προφανές ότι ο κύριος Δήμαρχος ανέδειξε ως κεντρικό θέμα του απολογισμού του την πιο πάνω έρευνα για να καλύψει την ένδεια στους τομείς των έργων. Μελέτησα τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του απολογισμού πεπραγμένων έτους 2007, από την αντίστοιχη περυσινή συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου 2008. Όσο μιλούσε σήμερα ο κύριος Δήμαρχος και παρέθετε τα έργα της δημοτικής αρχής, σημείωνα τα έργα που είχε αναφέρει και στον περυσινό απολογισμό.

Με λύπη μου διαπίστωσα ότι σχεδόν όλα τα έργα περιλαμβάνονταν στον περυσινό απολογισμό. Τα μόνα νέα έργα για το 2008 είναι:

1. Ο θόλος του κολυμβητηρίου, ένα έργο προβληματικό τόσο στην προμήθεια του εξοπλισμού, τόσο και στη λειτουργία του,

2. Η Β’ κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου, ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί «γεφύρι της Άρτας». Δεν μου αρέσει να γίνομαι μάντης κακών αλλά πολύ φοβάμαι ότι η αίθουσα δεν θα είναι έτοιμη εγκαίρως για να παίξει η ομάδα του Φοίνικα με την έναρξη της νέας αγωνιστικής.

3. Και το τρίτο νέο έργο είναι το αλιευτικό καταφύγιο του Δήμου Ποσειδωνίας (ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το διαδημοτικό ΘΗΣΕΑ που υλοποιήθηκε με την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ερμούπολης) !

Τα σχόλια είναι αυτονόητα και παραλείπονται, για λόγους συντομίας. Σημειώστε μόνο ότι από αυτά τα έργα, κανένα δεν ολοκληρώθηκε μέσα στο 2008. Έτσι ο κύριος Δήμαρχος θα έχει τη χαρά να τα ξανα-αναφέρει κατά τον απολογισμό του 2009!

Οι παλινωδίες ενός έργου

Από τα χρονίζοντα έργα που αναφέρθηκαν κατά τον απολογισμό, θα αναφερθώ ενδεικτικά σε ένα, στο πολυώροφο κτίριο στάθμευσης στο ΙΚΑ. Το φυσικό αντικείμενο του έργου έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο του 2008. Κι όμως, ακόμα και σήμερα το έργο δεν έχει δοθεί προς χρήση από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ερμούπολης. Κύριος λόγος αυτής της καθυστέρησης είναι η παντελής έλλειψη προγραμματισμού από τη δημοτική αρχή.

Η αρχική μελέτη προέβλεπε ότι το γκαράζ θα λειτουργούσε ως δημοτική υπηρεσία. Στις αρχές του 2009 παρουσιάστηκε μία νέα μελέτη η οποία πρότεινε την ανάθεση της εκμετάλλευσης του γκαράζ σε μία δημοτική επιχείρηση. Προτού στεγνώσει το μελάνι της 2ης μελέτης ο κύριος Δήμαρχος σκέφτηκε να μισθώσει το κτίριο σε ιδιώτη, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση αυτής της απόφασής του.

Οι παλινωδίες της δημοτικής αρχής δεν σταματούν εδώ. Αφού πέρασαν δύο συνεδριάσεις της δημαρχιακής επιτροπής και κρυφές διαβουλεύσεις μεταξύ μελών της πλειοψηφίας, του κυρίου Δημάρχου και ιδιωτών επενδυτών για να καταρτιστούν οι όροι της μίσθωσης, πραγματοποιήθηκαν δύο, άγονες, δημοπρασίες. Στη συνέχεια, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ελάχιστου μισθώματος υπολογιζόμενο με βάση με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η δημοτική αρχή έβγαλε άλλο ένα κουνέλι από το καπέλο της: αποφάσισε να κάνει πάσα το γκαράζ σε δημοτική επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου και να μειώσει το μίσθωμα!

Τελικά η δημοτική επιχείρηση δημοπράτησε τη μίσθωση και ετοιμάζεται να υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο, χωρίς να έχει στην κυριότητά της το ακίνητο, χωρίς να υπάρχει καν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη μεταβίβαση του ακινήτου από το δήμο στη δημοτική επιχείρηση! Σαν να μην έφτανε αυτό, το ακίνητο πρόκειται να μισθωθεί χωρίς να έχουν παραλάβει οριστικά οι τεχνικές υπηρεσίες το έργο από τον ανάδοχο εργολάβο! Αν προκύψει οποιαδήποτε δυσλειτουργία στο κτίριο ή στον εξοπλισμό του, για την οποία ευθύνεται ο εργολάβος, ο τελευταίος θα αποποιηθεί των ευθυνών του με το σκεπτικό ότι πλέον φέρει την ευθύνη ο μισθωτής.

Αυτοί οι χειρισμοί της δημοτικής αρχής δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό αλλά χαρακτηρίζουν κάθε πτυχή της διακυβέρνησης Δεκαβάλλα.

Η χειρότερη χρονιά της τελευταίας πενταετίας

Πέρυσι ο κύριος Δήμαρχος είχε εξάρει το ύψος του οικονομικού πλεονάσματος. Φέτος το οικονομικό αποτέλεσμα πέρασε «στα ψιλά». Το 2008 είναι η πρώτη χρονιά που ο Δήμος έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα. Αυτό το έλλειμμα καλύφθηκε από το πλεόνασμα του 2007, από το οποίο προέρχεται και το τελικό θετικό φετινό αποτέλεσμα.

Πέρυσι είχαμε πει ότι στην Ερμούπολη ευημερούν μόνο οι αριθμοί. Λοιπόν σήμερα δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα που εσείς δημοσιοποιήσατε. Το 2008 ήταν αναμφίβολα η χειρότερη χρονιά στην τελευταία πενταετία της δημοτικής αρχής. Σε παρόμοια κριτική μας στο παρελθόν η πλειοψηφία απαντούσε ότι είχε νωπή τη λαΐκή εντολή. Πλέον, κάθε άλλο παρά νωπή είναι η λαϊκή εντολή.

Θα κλείσω, παραφράζοντας την ευχή του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών: Ο Θεός να φυλάει αυτή την πόλη, μέχρι τη λήξη της διακυβέρνησής σας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση