Απόψεις

Εκτύπωση

Κτίριο στάθμευσης οχημάτων στο ΙΚΑ

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Πριν 5 μήνες, το Μάρτιο 2009, είχα σχολιάσει την ανορθόδοξη διαδικασία αξιοποίησης του πολυώροφου σταθμού αυτοκινήτων, στο ΙΚΑ. Τότε, είχα διαφωνήσει με την διενέργεια δημοπρασίας εκμίσθωσης προτού ολοκληρωθεί η παραλαβή του ακινήτου, με το σκεπτικό ότι εάν μετά τη μίσθωση προκύψουν κατασκευαστικά προβλήματα στο έργο, δεν θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε την αποκατάστασή τους από τον κατασκευαστή – εργολάβο. Επιπλέον, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και η διαμόρφωση της επέκτασης της οδού Μπαρμπέτα πίσω από το ΙΚΑ ως απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία του γκαράζ. Το νόημα της διαφωνίας μου δεν ήταν η καθυστέρηση της αξιοποίησης αλλά η επίσπευση των διαδικασιών για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του έργου, οι οποίες καθυστερούσαν αδικαιολόγητα.

Η δημοτική αρχή δεν συμμερίστηκε τον πιο πάνω προβληματισμό και προχώρησε στη δημοπράτηση του ακινήτου και στην υπογραφή προσυμφώνου μίσθωσης (με τη μορφή του πρακτικού δημοπρασίας), τον Ιούλιο 2009. Η προσωρινή παραλαβή του κτιρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ένα μήνα μετά, στη συνεδρίαση της 7 Αυγούστου 2009.

Σήμερα, μια σειρά από εμφανείς κακοτεχνίες αποδεικνύουν ότι οι προβληματισμοί που είχα διατυπώσει ήταν βάσιμοι...

Τα μεταλλικά κουφώματα δεν εφαρμόζουν στους τοίχους αφήνοντας την πρώτη βροχή να πλημμυρίσει το χώρο των ανελκυστήρων, οι σοβάδες εμφανίζουν φθορές, μεταλλικές σωληνώσεις έχουν αδικαιολόγητα εκτεταμένες οξειδώσεις, το καλώδιο εξωτερικού φωτιστικού κρέμεται ασύνδετο, λείπουν κομμάτια από το μάρμαρο γύρω από την ταράτσα. Η επιτροπή προσωρινής παραλαβής έχει διαπιστώσει και καταγράψει τις περισσότερες από αυτές τις κακοτεχνίες και αναμένει την αποκατάστασή τους από τον εργολάβο.

Επιπλέον, αν και έχει διανοιχθεί η επέκταση της οδού Μπαρμπέτα, με τη θυσία επτά δέντρων στην ανάπτυξη (!;) του τόπου, η διέλευση οχημάτων δεν είναι ακόμα δυνατή αφού απαιτείται ακόμα η διαμόρφωση του οδοστρώματος, των πεζοδρομίων, των φρεατίων απορροής των όμβριων υδάτων και των σωληνώσεων αποχέτευσης που διέρχονται κάτω από την οδό. Ο χώρος πέριξ του κτιρίου, εδώ και καιρό, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο με «λίθους, πλίνθους, κέραμους ατάκτως ειρημένους». Τα αυτοκίνητα που έχουν σταθμεύσει ακόμα και ανάμεσα στα μπάζα, δείχνουν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για την άμεση τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων και τη λειτουργία του κτιρίου.

Αν και έχουν περάσει 14 μήνες από την αποπεράτωση του φυσικού αντικειμένου του έργου, όχι μόνο δεν είναι ακόμα δυνατή η λειτουργία του γκαράζ αλλά επιπλέον κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε αυτή θα καταστεί δυνατή! Στο μεταξύ, ο πλειοδότης της δημοπρασίας εκμίσθωσης, έχοντας υπογράψει την κατακύρωση της δημοπρασίας, είναι εγκλωβισμένος να περιμένει “επ' αόριστον” την παράδοση του μισθίου, η δημοτική επιχείρηση, κάθε μήνα που περνά, χάνει τουλάχιστον 3.000 € και η πόλη στερείται 125 πολύτιμες θέσεις στάθμευσης, κοντά στο κέντρο.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση