Απόψεις

Εκτύπωση

Υπό έγκριση ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ερμούπολης

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ερμούπολης, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής της 27 Οκτωβρίου 2009 και δόθηκε στη δημοσιότητα για υποβολή ενστάσεων. Διαβάστε το σχέδιο του κανονισμού και καταθέστε τις προτάσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ο υπογράφων ως μέλος της επιτροπής που επεξεργάστηκε τον υπό έγκριση νέο κανονισμό, κατέθεσε γραπτές προτάσεις οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στον κανονισμό.

Ο παλαιός κανονισμός καθαριότητας είχε ψηφιστεί, ομόφωνα, το 1992. Η σημαντικότερη μεταβολή που ενσωματώνεται στο νέο Κανονισμό αφορά τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών. Η ανακύκλωση έχει γίνει μέρος της ζωής των κατοίκων του νησιού μας τους τελευταίους μήνες. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, αναμένεται να τοποθετηθούν περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης συσκευασιών στις γειτονιές της Ερμούπολης και να δρομολογηθούν ειδικά οχήματα για τη συλλογή κενών χάρτινων συσκευασιών από τα καταστήματα του νησιού.

Η δημοτική μειοψηφία, πολύ πριν ξεκινήσει η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών στο νησί μας, είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα στο επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου την προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, είχε ορίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων (ανακύκλωση) ως προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της προστασίας του περιβάλλοντος και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Η δεύτερη σημαντική μεταβολή αφορά την ενσωμάτωση του κανονισμού εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, στο νέο κανονισμό καθαριότητας. Στις σχετικές διατάξεις διατυπώνονται οι κανόνες που πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες, οι κατασκευαστές και οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών. Οι κανόνες αφορούν την ασφαλή κίνηση των πεζών και των τροχοφόρων, την απρόσκοπτη πρόσβαση στα παρακείμενα καταστήματα και την αποκατάσταση φθορών στο πεζοδρόμιο και το οδόστρωμα, μετά το πέρας των εργασιών.

Ήδη, από το Μάρτιο του 2008 η δημοτική μειοψηφία είχε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο, δια χειρός Μ. Δαδάου, σχέδιο διατάξεων «εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών ιδιωτών και κοινωφελών οργανισμών», προς ένταξη στον υφιστάμενο κανονισμό καθαριότητας. Εκείνη την εποχή είχαμε γίνει μάρτυρες μιας έκρυθμης κατάστασης στους δρόμους της πόλης όταν εκτελούνταν έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Ε., της Δ.Ε.Η. και αργότερα του δικτύου οπτικών ινών, χωρίς τάξη και χωρίς πρόνοια για πεζούς και τροχοφόρα. Απαιτήθηκε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια, για να παραδεχτεί η δημοτική αρχή την ορθότητα των προτάσεών μας και να τροποποιήσει τον κανονισμό καθαριότητας το Δήμου.

Βέβαια, για να υπάρξει αποτέλεσμα στον τομέα αυτόν, δεν αρκεί μόνο ένας κανονισμός. Πρέπει να υπάρξει και η πολιτική βούληση για την εφαρμογή του.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση