Απόψεις

Εκτύπωση

Aντιφάσεις, προχειρότητες και αυθαιρεσίες

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Λίγες δηλώσεις έχουν ρίξει τόσο χαμηλά το επίπεδο του πολιτικού λόγου στο Δήμο της Ερμούπολης όσο οι δηλώσεις του αντιδημάρχου - προέδρου της επιτροπής συγκοινωνιών. Η πόλη θυμάται τους καβγάδες του στο δημοτικό συμβούλιο και την ανεκδιήγητη ρήση του «είναι επικίνδυνοι, απομονώστε τους» αναφερόμενος σε ομάδα «αντιφρονούντων» πολιτών. Πριν λίγες μέρες κλιμάκωσε με την αήθη επίθεσή στο πρόσωπό μου μέσω της εφημερίδας Κοινή Γνώμη.

Για να καλύψει την ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων και να τραβήξει την προσοχή μακριά από τις αντιφάσεις, στις οποίες υπέπεσε στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιδόθηκε σε ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο.

Ένδεια επιχειρημάτων και αντιφάσεις

Αρχικά (εφημερίδα ΚΓ της 11.11.2009) αποποιήθηκε κάθε ευθύνη κατηγορώντας για πλαστογραφία τον κάτοχο της ψευτοκάρτας. Ταυτόχρονα διακήρυξε μετά παρρησίας «Δεν υπογράφω καμία κάρτα ελεύθερης στάθμευσης, αν δεν υπάρχει απόφαση της αρμόδιας επιτροπής». Δυστυχώς όμως για εκείνον, στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε εισήγηση της επιτροπής συγκοινωνιών προς το δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Οι εξηγήσεις που έδωσε στη συνέχεια (εφημερίδα ΚΓ της 12.11.2009), ανατρέποντας όσα είχε πει την προηγούμενη μέρα, δεν πείθουν. Στο Λιμεναρχείο, στο οποίο υποστηρίζεται ότι είχε δοθεί η συγκεκριμένη κάρτα, έχουν παραχωρηθεί για υπηρεσιακή χρήση συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης, μπροστά στην είσοδό του. Αν η υπηρεσία είχε ανάγκη από περισσότερες θέσεις, θα μπορούσε κάλλιστα να επεκτείνει τη σχετική σήμανση και να καλύψει τις ανάγκες της. Επιπλέον, λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο του Λιμεναρχείου βρίσκεται ο χώρος ελεύθερης στάθμευσης στο Νησάκι, για τη χρήση του οποίου παρέλκει η έκδοση οποιασδήποτε κάρτας στάθμευσης.

Ο κ. αντιδήμαρχος για να δημιουργήσει εντυπώσεις ανέφερε ότι το Τελωνείο Σύρου ζήτησε «παρόμοια εξυπηρέτηση», εννοώντας την παραχώρηση θέσεων στάθμευσης. Προφανώς ξεχνάει (σκόπιμα ;) ότι ο χώρος μπροστά από το κτίριο του Τελωνείου, τελεί υπό τη διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών και συνεπώς δεν υφίσταται θέμα παροχής εξυπηρέτησης από το Δήμο, αλλά μάλλον το αντίστροφο.

Όμως το θέμα μας δεν είναι ο κ. αντιδήμαρχος αλλά η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Αυθαίρετη η παραχώρηση του χώρου από το Λιμενικό Ταμείο προς το Δήμο για εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι

Για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι, στις αρχές του 2009, το Λιμενικό Ταμείο παραχώρησε στο Δήμο το χώρο από την Πλατεία Κανάρη έως την Πλατεία Λαϊκής Κυριαρχίας, συνολικού εμβαδού 7.007 τμ. Όμως, όπως προανέφερα, μέρος του χώρου τελεί υπό τη διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών με το από 5.8.2009 έγγραφό του χαρακτήρισε «αυθαίρετη» την παραχώρηση του χώρου στο Νησάκι από το Λιμενικό Ταμείο προς το Δήμο. Σύμφωνα με το έγγραφο, ούτε ο Δήμος, ούτε το Λιμενικό Ταμείο είναι νόμιμοι φορείς διοίκησης και διαχείρισης του χώρου. Σε εκτέλεση του ως άνω εγγράφου, η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου εξέδωσε την από 14.9.2009 απόφασή της, με την οποία δεν ενέκρινε την παραχώρηση.

Αδικαιολόγητη και ζημιογόνα σπουδή στην παραγγελία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι

Ενώ εκκρεμεί η ένσταση του Δήμου κατά της ανωτέρω απόφασης της Περιφέρειας, η δημοτική αρχή με απόφαση (κατά πλειοψηφία) της δημαρχιακής επιτροπής προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις έναντι του προμηθευτή ύψους 148.000 €!!! Ήδη οι ηλεκτρονικοί πίνακες έχουν παραληφθεί και έχουν «αποθηκευτεί» σε διάδρομο του Δημαρχείου (φωτό). Μέρος από τον πανάκριβο εξοπλισμό του συστήματος θα παραπεταχτεί για άγνωστο χρονικό διάστημα, αφού η εγκατάστασή του στο Νησάκι έχει κριθεί αυθαίρετη. Όμως ο προμηθευτής σύντομα θα απαιτήσει την εξόφλησή του και η δημοτική αρχή (ως έπραξε για άλλους λόγους και στην περίπτωση του θόλου του κολυμβητηρίου) θα πιέσει την υπηρεσία να υπογράψει ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάστασή του συστήματος στο Νησάκι, προτού αυτή ολοκληρωθεί!

Αυθαίρετη κάθε βεβαίωση παράβασης στο Νησάκι

Παράλληλα, η ακύρωση της παραχώρησης του χώρου στο Νησάκι από το Λιμενικό Ταμείο στο Δήμο, καθιστά αυθαίρετη κάθε βεβαίωση παράβασης της ελεγχόμενης στάθμευσης στο χώρο, που έχει πραγματοποιηθεί από την 2.2.2009 (ημερομηνία λήψης της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου) μέχρι σήμερα (και οπωσδήποτε μέχρι την εξέταση της ένστασης του Δήμου κατά της ανωτέρω απόφασης της Περιφέρειας). Πράγματι, τους τελευταίους μήνες τα αρμόδια όργανα έχουν σταματήσει να βεβαιώνουν παραβάσεις στο χώρο.

Εισπρακτική λογική σε βάρος ανυποψίαστων θυμάτων

Παρ’όλα αυτά, η σήμανση της ελεγχόμενης στάθμευσης παραμένει μέχρι σήμερα στη θέση της. Γιατί δεν ανακοίνωσε ο Δήμος την αναστολή της ελεγχόμενης στάθμευσης στο χώρο από την πλατεία Κανάρη μέχρι το Νησάκι, αμέσως μόλις κοινοποιήθηκε στο Δήμο και στο Λιμενικό Ταμείο η απόρριψη της σχετικής απόφασης; Γιατί δεν καλύφθηκαν προσωρινά οι πινακίδες ελεγχόμενης στάθμευσης; Μα για να συνεχίσουν να καταβάλουν το τέλος στάθμευσης όσοι ανυποψίαστοι δεν έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις! Η αρχή του κράτους δικαίου θυσιάστηκε στο βωμό της εφήμερης εισπρακτικής λογικής. Μήπως με τον τρόπο της η δημοτική αρχή επιδιώκει να προδικάσει την έκβαση της ένστασης που έχει καταθέσει κατά της απορριπτικής απόφασης της Περιφέρειας;


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση