Απόψεις

Εκτύπωση

Αναπροσαρμογή δημοτικών τελών και φόρων για το 2010

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Η προτεινόμενη διατήρηση των τελών στα ίδια επίπεδα είναι υποκριτική, όταν από αυτή την πολιτική η δημοτική πλειοψηφία εξαιρεί τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Η δικαιολογία που προβάλεται για τη μηδενική αύξηση των άλλων τελών, δηλαδή «συμβολή του Δήμου στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην περίπτωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Αυτή η κατηγορία τελών αφορά τη μεγαλύτερη, συγκριτικά, επιβάρυνση των δημοτών από τέλη και φόρους.

Επιβάλλεται λοιπόν ο Δήμος να κάνει πράξη την πρόθεσή του για «συμβολή στην αντιμετώπιση της κρίσης» διατηρώντας όλα τα τέλη στις ίδιες τιμές, αντί να ρίχνει το προεκλογικό πυροτέχνημα των μηδενικών αυξήσεων στα υπόλοιπα τέλη τα οποία όμως ενδιαφέρουν ελάχιστα το μέσο δημότη.

Αξιολόγηση αυξήσεων σε απόλυτες τιμές

Για να αμβλύνεi τις εντυπώσεις από την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 3,5%, η δημοτική αρχή παραθέτει έναν πίνακα με τις ετήσιες επιβαρύνσεις σε απόλυτες τιμές, για την υποθετική περίπτωση ενός ακινήτου 90μ2. Αν και για μία κατοικία αυτή η επιφάνεια πιθανόν να αντιστοιχεί στο μέσο όρο, δεν ισχύει το ίδιο για αποθήκες εμπορικών καταστημάτων ή ακάλυπτους επαγγελματικούς χώρους. Στις περιπτώσεις αυτές η μέση επιφάνεια είναι πολλαπλάσια των 90μ2 που αναφέρεται ως παράδειγμα και συνεπώς αντίστοιχα πολλαπλάσια θα είναι και η επιβάρυνση από τα τέλη.

Συσσώρευση επιβαρύνσεων

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις είναι σωρευτικές. Ήδη οι δημότες έχουν κληθεί να πληρώσουν αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης συνολικά 60% τα τελευταία 3 χρόνια.

Αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού

Επιπλέον κατά την περσινή αναπροσαρμογή των τελών είχαν επιβληθεί αυξήσεις από 4 έως και 10%, όχι μόνο στα τέλη καθαριότητας αλλά σε όλους τους φόρους και τα τέλη. Και αυτές οι αυξήσεις επιβλήθηκαν στην αγορά το 2009, μια χρονιά ύφεσης με τον τιμάριθμο να κινείται μεταξύ 1 και 2%. Έχετε λοιπόν προεισπράξει την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τελών όχι μόνο για το 2009 αλλά και για αρκετά επόμενα έτη.

Σκόπιμη και εφικτή πρόταση

Στο σημείο αυτό έχω τεκμηριώσει επαρκώς τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα διατήρησης όλων των δημοτικών τελών και φόρων στα ίδια επίπεδα για το 2010. Είναι απαραίτητο όμως να διερευνήσουμε και την οικονομική εφικτότητα μιας τέτοιας πολιτικής.

Επί συνολικού προϋπολογισμού της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, η προτεινόμενη από την πλειοψηφία αναπροσαρμογή των τελών κατά 3,5% αφορά, σε απόλυτες τιμές, ποσό 75.000 €.

Έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι αυτό το ποσό είναι δυνατόν να καλυφθεί, σε μεγάλο βαθμό, από περιορισμό των ελαστικών δαπανών.

Δαπανηρές μεταφορές μπαζών

Συγκριμένα, από τον προϋπολογισμό δαπανών της υπηρεσίας, προκύπτει ότι δαπάνες σε κωδικούς όπως μεταφορές μπαζών και λοιπές προμήθειες αναλωσίμων κατά το 2009 εκτινάχθηκαν έως κατά 80% , επηρεάζοντας αναλογικά τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Εντύπωση προκαλεί όχι μόνο το ποσοστό της αύξησης αλλά και το γεγονός ότι ο Δήμος Ερμούπολης με επαρκή στόλο οχημάτων, πληρώνει τρίτους για μεταφορά μπαζών, αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου.

Υπερωρίες εν μέσω προσλήψεων

Η υπηρεσία αναφέρει ότι έχει προϋπολογίσει περιορισμό των υπερωριών κατά 20.000 € κατά το 2010. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος της αλήθειας. Κατά το 2009 προκηρύχτηκαν στην υπηρεσία καθαριότητας 9 νέες θέσεις (8 εργάτες και ένας οδηγός) οι οποίοι έχουν ήδη καλυφθεί. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι να εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ και να ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους.

Δεν είναι δυνατόν, μετά από μια χρονιά προσλήψεων 9 ατόμων, μετά από μια χρονιά που ο Ενιαίος Φορέας έχει ξεκινήσει την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών με δικά του μέσα, να προϋπολογίζονται υπερωρίες 135.000 €, επιβαρύνοντας δυσανάλογα τα δημοτικά τέλη.

Αποκομιδή από τον Ενιαίο Φορέα

Αναφέρθηκα στην έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα. Από τον Αύγουστο 2009, ο Ενιαίος Φορέας έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000 τόνους υλικά από όλη τη Σύρο. Για το 2010 θα συγκεντρωθούν, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, ανακυκλώσιμα υλικά βάρους 2.500 τόνων, οι οποίοι, μέχρι πρότινος επιβάρυναν την υπηρεσία καθαριότητας. Κι όμως, αυτή η μεταφορά δραστηριοτήτων από την υπηρεσία καθαριότητας στον Ενιαίο Φορέα δεν απεικονίζεται στον προϋπολογισμό των δαπανών της υπηρεσίας.

Έσοδα από διασταύρωση στοιχείων

Ακόμα, μέρος της διαφοράς είναι δυνατό να καλυφθεί από αύξηση τετραγωνικών μετά από διασταύρωση στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις Ε9.

Σε κάθε περίπτωση, ας έχουμε κατά νου ότι η σημερινή μας απόφαση στηρίζεται σε προϋπολογιστικά στοιχεία, τα οποία υπόκεινται σε διαφοροποιήσεις λόγω επαλήθευσης ή μη των προβλέψεων κατά τη διάρκεια του χρόνου.


Με βάση την επιχειρηματολογία που παρέθεσα, πιστεύω ότι τεκμηρίωσα πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι είναι αναγκαίο και εφικτό να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα όλα τα δημοτικά τέλη και φόροι για το έτος 2010.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση