Απόψεις

Εκτύπωση

Προϋπολογισμός 2010 - Συρρίκνωση και υπανάπτυξη οι συνέπειες της ολιγωρίας

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Ένα από τα βασικά και αναγκαία χαρακτηριστικά ενός προϋπολογισμού είναι οπωσδήποτε η ειλικρίνεια. Ο παρόν προϋπολογισμός έχει αυτό το προσόν. Είναι αδιαμφισβήτητα ειλικρινής. Και αυτό χάρη στην υπευθυνότητα της οικονομικής υπηρεσίας, στα στελέχη της οποίας αξίζουν συγχαρητήρια.

Όμως είναι η ειλικρίνεια του προϋπολογισμού, αυτή που αποκαλύπτει τη μιζέρια του. Πρόκειται για τον πλέον συρρικνωμένο και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών.

Επιπλέον, ακόμα και μετά από τη συρρίκνωσή του, είναι οριακή η δυνατότητα υλοποίησής του. Υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες για την τακτικότητα των θεσμοθετημένων εισροών από την κεντρική κυβέρνηση, κατά το προσεχές έτος και αυτός ο προϋπολογισμός δεν διαθέτει επαρκή περιθώρια ασφαλείας.

Για πρώτη χρονιά οι επιχορηγήσεις των νομικών προσώπων του δήμου (βιβλιοθήκη, ΚΑΠΗ, Πνευματικό Κέντρο) παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το περασμένο έτος.

Συρρίκνωση σε απόλυτες τιμές

Σύμφωνα με τον κατά τομέα δράσης συνοπτικό προϋπολογισμό, όπως παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Κέράνη και παρατίθεται παρακάτω, διαπιστώνεται ότι κατά το 2010 η δημοτική αρχή έχει προϋπολογίσει...
  • λιγότερες δαπάνες κοινωνικής φροντίδας,
  • λιγότερες δαπανες για τον πολιτισμό,
  • λιγότερες επενδύσεις σε έργα οδοποιίας,

σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2009.

  • Και τέλος, μικρές είναι αυξήσεις στις δαπάνες για νεολαία-πολιτισμό-αθλητισμό, που και πάλι βασίζονται σε αμφισβητούμενη αύξηση των επιχορηγήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.).

Τομείς

2010

2009

Μεταβολή

Κοινωνική Φροντίδα
617.480 766.580 - 149.100 -19%
Νεολαία-παιδεία-αθλητισμός 1.864.016
1.790.643 73.373 4%
Πολιτισμός 527.020
705.639 - 178.619
-25%
Τουριστική προβολή 50.500 46.000 4.500 10%
Καθαριότητα-φωτισμός
379.500 450.334 - 70.834 -16%
Επενδύσεις οδοποιίας
167.148 230.000 - 62.852 -27%
Ακολουθεί συνημμένα, στο τέλος του κειμένου, ο προϋπολογισμός εσόδων και δαπανών σε πλήρη ανάλυση, όπως ακριβώς κατατέθηκε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Μείωση των επενδύσεων ως ποσοστό επί του συνόλου

Ως ποσοστό επί του συνόλου του προϋπολογισμού, για τρίτη συνεχή χρονιά προϋπολογίζονται μειωμένες δαπάνες για επενδύσεις (2008: 11,02%, 2009: 10,08%, 2010: 7,89%), έναντι αύξησης των λοιπών λειτουργικών δαπανών. Η δημοτική πλειοψηφία υποθηκεύει το μέλλον του δήμου και των δημοτών περιορίζοντας τις επενδύσεις για καλύψει τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες.

Και βέβαια, η απάντηση ότι η συρρίκνωση οφείλεται στην κρίση, είναι απλά μια φτηνή δικαιολογία.

Καθυστερήσεις με οικονομικό κόστος

Ο μόνος λόγος της συρρίκνωσης των εσόδων του δήμου είναι η ολιγωρία της δημοτικής αρχής.

Πολύ σωστά και ειλικρινά η οικονομική υπηρεσία δεν προϋπολογίζει έσοδα από μισθώματα των αποθηκών της παραλίας (πρώην αίθουσες ΚΑΖΙΝΟ). Είναι όμως ντροπή, να έχει ενημερώσει η ΚΑΖΙΝΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ από το Δεκέμβριο 2008 ότι προτίθεται να διακόψει τη μίσθωση και σήμερα, 12 μήνες μετά, να μην έχει αποφασίσει η δημοτική αρχή τον τρόπο αξιοποίησής του. Να μην γνωρίζουμε τους όρους με τους οποίους θα δημοπρατηθεί το ακίνητο, να μην ξέρει κανείς αν θα δημοπρατηθεί όλο ή μέρος του ακινήτου. Από αυτή την καθυστέρησή, διαπιστώνουμε ετήσια απώλεια εσόδων 144.000 €.

Πολύ σωστά και ειλικρινά η οικονομική υπηρεσία δεν προϋπολογίζει έσοδα (δια μέσω της ΚΕΜΑΕ – πρώην ΔΕΤΑΕ) από τα μισθώματα του πολυώροφου κτιρίου πάρκινγκ στο ΙΚΑ, αφού η δημοτική αρχή δεν έχει αξιοποιήσει το ακίνητο. Κι όμως, το φυσικό αντικείμενο του έργου έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο 2008. Σήμερα, 17 μήνες μετά, δεν είναι ικανοί να το εκμεταλλευτούν έτσι ώστε και έσοδα να έχει ο δήμος αλλά και να αυξηθεί η προσφορά θέσεων στάθμευσης κοντά στο κέντρο. Στην περίπτωση αυτή τα διαφυγόντα έσοδα του δήμου ανέρχονται τουλάχιστον σε 50.000 € το χρόνο.

Καθυστερήσεις με κόστος σε ποιότητα ζωής

Και αν σε αυτές τις περιπτώσεις η ολιγωρία της δημοτικής αρχής είχε κόστισε οικονομικά στο δήμο, σε άλλες περιπτώσεις η ολιγωρία έχει κοστίσει σε ποιότητα ζωής των δημοτών.

Η κατασκευή του πάρκινγκ ολοκληρώθηκε όπως είπα το 2008 αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στον προϋπολογισμό του 2010 για να προβλέψουν την κατασκευή των γύρω πεζοδρομίων.

Πολύ πρόσφατα υλοποιήθηκε άλλη πλακόστρωση πολύ κοντά, στη συμβολή Λαλακιάς και Νεωρίου. Κατά την προσφιλή πρακτική της δημοτικής πλειοψηφίας, δεν προϋπολογίστηκαν ταυτόχρονα τα δύο έργα, σκόπιμα, για να μπορέσουν να τα διατηρήσουν τεμαχισμένα, κάτω από το όριο της διενέργειας πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού. Επιδιώκουν διαρκώς την υλοποίηση των έργων με απευθείας αναθέσεις, σε βάρος της διαφάνειας και της οικονομίας.

Άλλα δύο έργα στον προϋπολογισμό, «καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων» και «καθαρισμός ρεμάτων και οδών» έχουν εγγραφεί ξεχωριστά, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Καθυστερήσεις που καθιστούν το δήμο ουραγό

Σε μια άλλη περίπτωση η ολιγωρία έχει καταστήσει το Δήμο ουραγό στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Αναφέρομαι βέβαια στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, ένα έργο φάντασμα που είχε εξαγγελθεί από τις αρχές του 2005. Μετά από 4 χρόνια, τη στιγμή που πολλοί άλλοι δήμοι παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες προς τους δημότες τους, παραμένει ο Δήμος Ερμούπολης στον τεχνολογικό τους μεσαίωνα.

(Η σχετική πίστωση "ανάπτυξη και λειτουργία εφαρμογών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης" έχει εγγραφεί στον ΚΑ 30-7425.005 με 95.000 € χωρίς να έχει μέχρι σήμερα απορροφηθεί ούτε 0,01 €. Στον ΚΑ 30-7135.011 είχε εγγραφεί πίστωση 37.000 € για την προμήθεια του αντίστοιχου εξοπλισμού η οποία και υλοποιήθηκε. Όμως ο εξοπλισμός δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ακόμα…)

Η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προς τους δημότες αποκτά αυξημένη σημασία σήμερα. Με την έκρηξη του κυκλοφοριακού προβλήματος δεν είναι αυτονόητη η εύκολη μετακίνηση προς το δημαρχιακό μέγαρο για τη διεκπεραίωση οποιασδήποτε συναλλαγής. Επιπλέον η διαφαινόμενη συνένωση των τριών δήμων του νησιού, επεκτείνει τα γεωγραφικά όρια του δήμου και επιβάλλει την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών σε όσους δημότες επιλέγουν να τις αξιοποιήσουν.

Ελάχιστα θετικά σημεία

Θετική συγκυρία για το δήμο είναι η είσπραξη από το Δήμο (από 1/1/2010) του μισθώματος του δημοτικού ακινήτου όπου στεγάζεται η Περιφέρεια, μετά τη λήξη της επικαρπίας του ακινήτου από την ένδοξη Σχολή Μηχανικών. Κι όμως ούτε με αυτή τη θετική συγκυρία δεν σώζεται ο προϋπολογισμός. Γιατί οι απώλειες που προανέφερα είναι μεγαλύτερες.

Στα ελάχιστα θετικά στοιχεία του προϋπολογισμού συγκαταλέγεται και η εγγραφή πίστωσης για την επέκταση της δημοτικής βιβλιοθήκης, σε εκτέλεση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από τον Απρίλιο 2007. Βέβαια και εδώ η καθυστέρηση είναι παροιμιώδης… πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από τη λήψη της σχετικής απόφασης, μόνο μέχρι να εγγραφεί η πίστωση και ποιος ξέρει πόσα χρόνια ακόμα θα περάσουν για την υλοποίησή της. Και εδώ υπόλογος είναι ο κ. δήμαρχος ως εκ του κώδικα υποχρεωμένος να υλοποιεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Μετά τις παχιές αγελάδες…

Μετά από τα χρόνια των παχιών αγελάδων, ο δήμος έχει μπει για τα καλά σε περίοδο ύφεσης. Ο κόσμος θα τους ρωτήσει: «τι καταφέρατε να κάνετε κατά την περίοδο οικονομικής ευημερίας του δήμου;»

Κάνατε έργα υποδομής για τη άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος; Συντηρήσατε τα κτίρια που στεγάζονται τα δημοτικά σχολεία της πόλης που όποτε βρέχει τα νερά τρέχουν σαν χείμαρρος από τα παράθυρα; Κρίνοντας από τα αποτελέσματα, η πολιτική σας έχει αποτύχει.

Σε όλους τους τομείς της δημοτικής διακυβέρνησης, η ποιότητα της δημοτικής αρχή φθίνει, χρόνο με το χρόνο. Σήμερα διαπιστώσαμε την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών. Διαχειριστήκατε τις υποδομές αυτής της πόλης για να παραδεχτείτε τελικά ότι το λιμάνι βρίσκεται σε λάθος θέση. Πρόσφατα ακούσαμε τις δηλώσεις στελεχών σας που έριχναν το επίπεδο του πολιτικού λόγου. Τον Αύγουστο συζητήσαμε για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αποτύχατε να απαλύνετε.

Όλα αυτά είναι όψεις του ίδιου υπερεκτιμημένου νομίσματος.

Δεν θα συνεχίσω τον κατάλογο του κατήφορου, για να περιοριστώ στον προϋπολογισμό. Ο οποίος από μόνος του είναι ενδεικτικός της κατάστασης στην οποία οδεύει η πόλη.

Σύνοψη

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 28 Δεκεμβρίου 2009, μειοψήφησα στον προϋπολογισμό του 2010, στον πλέον συρρικνωμένο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών. Το χειρότερο είναι ότι αυτή η συρρίκνωση προήλθε όχι από την οικονομική κρίση αλλά από την ολιγωρία και τα λάθη της δημοτικής αρχής στη διαχείριση των πόρων του δήμου.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση