Απόψεις

Εκτύπωση

Σχέδιο "Καλλικράτης" - Οι Γενικές Διοικήσεις

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Στη θέση των σημερινών 13 Διοικητικών Περιφερειών θα συγκροτηθούν «έως 7 Γενικές Διοικήσεις». Στην αρμοδιότητα των Γενικών Διοικήσεων θα ανήκουν οι γενικές κρατικές υποθέσεις, οι οποίες ασκούνταν μέχρι σήμερα από τις Περιφέρειες και λόγω της φύσης τους ή για συνταγματικούς λόγους δεν μπορεί να μεταφερθούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και παραμένουν στην κρατική διοίκηση (π.χ. χωροταξία – πολεοδομία, περιβαλλοντική πολιτική, δασική πολιτική ή μεταναστευτική πολιτική). Το προσωπικό των σημερινών Περιφερειών που ασκεί μέχρι σήμερα τις παραπάνω αρμοδιότητες θα μεταταχθεί στις Γενικές Διοικήσεις

Στις Γενικές Διοικήσεις θα συστηθεί και η «Ειδική Υπηρεσία Εποπτείας των ΟΤΑ» η οποία θα ελέγχει τις πράξεις των οργάνων της αυτοδιοίκησης. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, αυτή την εποπτεία ασκούσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας.
Η έκταση των αρμοδιοτήτων των Γενικών Διοικήσεων, αναγάγει τους 7 Γενικούς Διευθυντές στο επίπεδο μικρών υπουργών. Η σύγκριση της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου, με το (πάλαι ποτέ) Υπουργείο Αιγαίου είναι εύλογη.

Σύρος και Γενική Διοίκηση Αιγαίου

Είναι προφανές ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Νοτίου Αιγαίου θα αποτελέσει τμήμα της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου μαζί με την Π.Α. Βορείου Αιγαίου και πιθανόν μαζί με την Π.Α. Κρήτης.

Στο παρελθόν είχε κατ’ επανάληψη συζητηθεί το ζήτημα του περιορισμού των 13 Διοικητικών Περιφερειών. Σήμερα αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει, καθόσον το ΕΣΠΑ – 4ο ΚΠΣ βρίσκεται σε εξέλιξη, μέχρι το 2013, και οι σημερινές περιφέρειες αποτελούν βασικές συνιστώσες στην εξέλιξη του ΕΣΠΑ. Μετά το 2013 και πριν ξεκινήσει το τυχόν 5ο ΚΠΣ, ανοίγει ο δρόμος για τη συνένωση των περιφερειών και τον συνακόλουθο περιορισμό του αριθμού τους. Τότε οι 7 Γενικές Διοικήσεις θα αποτελέσουν de facto τη νέα χωροθέτηση των περιφερειών, εφόσον προωθηθεί το προαναφερθέν σενάριο.

Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον, ο τόπος εγκατάστασης της έδρας της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου, στην οποία θα ανήκουν οι Κυκλάδες. Θα ήταν ευχής έργο να οριστεί η Σύρος, ως έδρα της Γενικής Διεύθυνσης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες των βουλευτών του νομού, της ΤΕΔΚ και των σημερινών δημάρχων, σήμερα, για να έχουν οι Κυκλάδες το προβάδισμα στη νέα τάξη πραγμάτων, αντί να επαναπαύονται και να αρκούνται στη διατήρηση της έδρας της περιφέρειας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση