Απόψεις

Εκτύπωση

Νέος Δήμος: Αυθεντική συναίνεση ή κατεστημένο

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Κατά την ομιλία του, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα «αποφύγει την άμεση παρέμβαση στην έκφραση των τοπικών κοινωνιών».

Με απλά λόγια, η Νέα Δημοκρατία, κατά τη δήλωση του προέδρου της, δεν προτίθεται να δώσει το κομματικό χρίσμα σε υποψηφίους δημάρχους της περιφέρειας. Θα αποτελέσει αυτή η συγκυρία μία άριστη αφορμή για την αποκομματικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της απεξάρτησής της από τους «παντογνώστες» του κέντρου που αποφασίζουν πριν από αυτήν για αυτήν, χωρίς να κατέχουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Σε εμάς απομένει, μόνο, να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία.

Έχει γράψει ο Νίκος Δήμου ότι η πολιτική σκηνή δεν διαιρείται μόνο κάθετα. Υπάρχει και άλλη μια διαίρεση που τέμνει όλες τις παρατάξεις οριζόντια και χωρίζει τους προοδευτικούς από τους συντηρητικούς, οι οποίοι υπάρχουν τόσο δεξιά όσο και αριστερά. Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ένα νέο πολυσυλλεκτικό αυτοδιοικητικό πολιτικό σχήμα, στο οποίο θα συστρατεύονταν προοδευτικοί, ενεργοί πολίτες της Σύρου με κοινούς στόχους και όραμα, προερχόμενοι από όλες τις κομματικές παρατάξεις.

Θα τους ένωνε ένα κοινό όραμα, ικανό να ανατρέψει τις παθογένειες του παρελθόντος, την εσωστρέφεια, τη στασιμότητα. Θα ήταν ένα ενωτικό κίνημα χωρίς όμως να είναι ένα συνονθύλευμα ανταγωνιστικών και αντιμαχόμενων προσώπων.

Κάθε ένας, διατηρώντας την κομματική του ταυτότητα, θα συνεισέφερε την ιδεολογία του στην ομάδα, πραγματοποιώντας τη μόνη αυθεντική συναίνεση. Η αριστερή ιδεολογία μπορεί να συνεισφέρει τις οικολογικές της Όλοι μαζί για το Νέο Δήμοανησυχίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Η αναφορά μου στην προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι τυχαία. Το Περιβάλλον συνδέεται με το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το μετέωρο πολεοδομικό, το αποχετευτικό δίκτυο που στερούνται οι μικροί δήμοι του νησιού μας, τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και των προϊόντων εκσκαφής. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αναγκαία συνθήκη και προϋπόθεση πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομήσουμε τις νέες υποδομές, την επέκταση της τουριστικής κίνησης, την προβολή της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, τη στήριξη του πανεπιστημίου, την παραγωγή πολιτισμού, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών.

Πάνω σε αυτή τη βάση, διαμορφώνεται ένα όραμα για το Νέο Δήμο, αντάξιο της ιστορίας της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου.

Μία τέτοια κίνηση αποτελεί τη μόνη μας ελπίδα για ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου της πόλης μας. Ενός κατεστημένου που επιδίδεται, εδώ και καιρό, στη «συλλογή» προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους εν είδη συναλλαγής, με μόνο στόχο την αλίευση ψήφων και όχι την ουσιαστική αξιοποίησή τους. Ενός κατεστημένου που είναι πολυσυλλεκτικό κατ’ επίφαση και όχι κατ’ ουσία. Ενός καταστημένου που έχει αρχίσει να φθίνει από τα χρόνια και αντιμετωπίζει, για πρώτη φορά, την αμφισβήτηση των ανήσυχων πολιτών.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση