Απόψεις

Εκτύπωση

Για το όνομα του Νέου Δήμου

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμούπολης, της 16ης Απριλίου 2010, είχα αναγκαστεί να απουσιάσω για λόγους ανωτέρας βίας. Αν και στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης δεν προβλεπόταν λήψη απόφασης για την χωροθέτηση και την ονομασία του Νέου Δήμου, αλλά μόνο συζήτηση επί της πρότασης του «Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Σύρου», η συνεδρίαση κατάληξε στην έκδοση ψηφίσματος για την ονομασία του Νέου Δήμου.

Ενώ λοιπόν δεν είχα την ευκαιρία, για λόγους ανωτέρας βίας, να αναπτύξω τις θέσεις μου στο δημοτικό συμβούλιο, δεν βιάστηκα να πάρω θέση στο θέμα του ονόματος, ακριβώς επειδή το θώρησα και το θεωρώ θέμα ήσσονος σημασίας.

Το ζήτημα της ονομασίας του Νέου Δήμου είναι δευτερεύον μπροστά στα δεκάδες σημαντικά ζητήματα που τίθενται στο σχέδιο νόμου «Καλλικράτης» και μας αποπροσανατολίζει (σκόπιμα ;) από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας. Είναι εντυπωσιακή η επιμονή και η ζέση ορισμένων για ένα θέμα συμβολικό και όχι ουσιαστικό. Περισσότερο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σημερινοί ζηλωτές της μίας ή της άλλης ονομασίας είναι οι χθεσινοί υποστηρικτές της λύσης των δύο δήμων στο νησί, εκείνοι που δεν ήθελαν και δεν θέλουν να δουν τους κατοίκους της Σύρου ενωμένους.

Η Ερμούπολη, είτε συμπεριληφθεί είτε όχι στο όνομα του Νέου Δήμου, έχει ήδη πάρει τη θέση της στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Ως έδρα και πρωτεύουσα του Νέου Δήμου και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει οριστεί η Ερμούπολη, χωρίς κάποιο πρόθεμα ή επίθεμα.

Το όποιο όνομα του Νέου Δήμου, δεν πρόκειται να ενισχύσει ούτε να καθυστερήσει την ανάπτυξη του τόπου μας, δεν θα επηρεάσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα, δεν θα συμβάλλει στην επίλυση του πολεοδομικού, δεν θα καταστήσει το νησί μας περισσότερο ή λιγότερο ανταγωνιστικό στην τουριστική αγορά των Κυκλάδων και πάνω από όλα δεν μπορεί ούτε να περιορίσει ούτε να ενισχύσει τα δικαιώματα κανενός από τους δημότες του Νέου Δήμου.

Κάθε κάτοικος και φίλος του νησιού, μπορεί να δηλώνει την προτίμησή του υπέρ ενός ή άλλου τρόπου ονομασίας. Όμως, η εμμονή ορισμένων να τραβάνε «κόκκινες γραμμές» για θέματα τόσο μικρά, μόνο κακό μπορεί να κάνει στο τόπο μας.

Όταν το σχέδιο «Καλλικράτης» ψηφιστεί από τη βουλή και καταστεί νόμος του κράτους, όπως και αν ονομαστεί ο Νέος Δήμος, Σύρου ή Ερμούπολης - Σύρου ή Σύρου - Ερμούπολης, πρέπει όλοι οι κάτοικοι του νησιού να είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε το νέο μας αυτοδιοικητικό σπίτι.

Και αυτό θα είναι πιο εύκολο, όταν όλοι μας σταματήσουμε να διατυπώνουμε απόλυτες και αδιαπραγμάτευτες θέσεις πάνω στο θέμα του ονόματος.


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση