Απόψεις

Εκτύπωση

Υπάρχει ελπίδα για την Παιδική Βιβλιοθήκη;

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

«Αποτελεί συνείδηση πλέον των πολιτών ότι οι ταξικές επιλογές της Κυβέρνησης (...) οδηγούν σε οικονομική ασφυξία μία σειρά από κοινωνικές υποδομές, μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υποδομές

Μ. Μπόλαρης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Αθήνα 5.3.2009

πηγή: www.pasok.gr/portal

Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε το Μάρτιο του 2009, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και σήμερα Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μ. Μπόλαρης, την ερώτησή του προς τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλο αναφορικά με τις παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες. Ο βουλευτής ζητούσε από την τότε κυβέρνηση «Να αγκαλιάσει το θεσμό των παιδικών βιβλιοθηκών, να ξεπεράσει τα εμπόδια και να δώσει μία οριστική λύση που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας τους».

Άρκεσε να περάσουν εννέα μήνες, να φτάσουμε στο Δεκέμβριο του 2009 και να γίνει ο κ. Μπόλαρης υφυπουργός για να σταματήσει η καταβολή της μισθοδοσίας των μόλις 28 εργαζομένων στις παιδικές βιβλιοθήκες της χώρας. Λογική συνέχεια της μη καταβολής των δεδουλευμένων του προσωπικού ήταν η επίσχεση εργασίας και η αναστολή λειτουργίας των παιδικών βιβλιοθηκών από το Μάρτιο 2010.

Με αγγίζει προσωπικά το θέμα της συνεχιζόμενης αναστολής λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης, ως πατέρα δύο παιδιών. Οι κόρες μου ήταν τακτικές επισκέπτριες της παιδικής βιβλιοθήκης μαζί με εκατοντάδες άλλα παιδιά της Σύρου.

Ο Δήμος Ερμούπολης έχει ήδη καθυστερήσει αδικαιολόγητα να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας της παιδικής βιβλιοθήκης. Το θέμα εισήχθηκε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αίτημα της δημοτικής μειοψηφίας και της Πρωτοβουλίας Φίλων Παιδικής Βιβλιοθήκης. Προηγήθηκαν τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των φίλων της παιδικής βιβλιοθήκης στην είσοδο της βιβλιοθήκης, στο ισόγειο του δημαρχιακού μεγάρου. Ο Δήμος ουσιαστικά, όλους αυτούς τους μήνες, αδιαφόρησε για το πρόβλημα που υπήρχε και υπάρχει κυριολεκτικά «κάτω από τη μύτη του».

Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση έχει μοναδικά πραγματικά θύματα τα παιδιά, για τα οποία ο θεσμός των παιδικών βιβλιοθηκών είναι ευλογία. Στις ακριτικές Φέρες Έβρου, στο Λιβάδι Κυθήρων, στη χώρα Νάξου, στην Ερμούπολη Σύρου και σε άλλες 24 πόλεις, τα παιδιά έχουν στερηθεί έναν χώρο όπου μπορούν να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους και να εξοικειωθούν με τα βιβλία και την τέχνη.

Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει ο δήμος Ερμούπολης είναι να διεκδικήσει την άμεση οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, πιέζοντας το εποπτεύων Υπουργείο Παιδείας, με κάθε πρόσφορο μέσον.

Με δεδομένη την δεινή οικονομική συγκυρία αλλά και τα χρέη του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών στο ΙΚΑ, σε μισθώματα ακινήτων και σε εκδοτικούς οίκους δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των πιέσεων.

Στην περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δεν αναλάβει τις ευθύνες του, είναι απαραίτητο ο Δήμος να λάβει πιο δραστικά μέτρα. Ήδη ο Δήμος Ερμούπολης παραχωρεί δωρεάν το ακίνητο και καλύπτει το κόστος καθαριότητας, ύδρευσης και ηλεκτροδότησης της παιδικής βιβλιοθήκης. Είναι απαραίτητο να διερευνηθεί νομικά η δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης παραχώρησης του χώρου στον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, αφού – εκ των πραγμάτων – η παιδική βιβλιοθήκη έχει πάψει να λειτουργεί και ταυτόχρονα να βρεθεί άλλος τρόπος λειτουργίας της βιβλιοθήκης με χρηματοδότηση μέσω χορηγιών.

Ειδικότερα, η «πρωτοβουλία φίλων παιδικής βιβλιοθήκης» μπορεί να αποκτήσει νομική προσωπικότητα για να μετεξελιχθεί σε σωματείο - φορέα λειτουργίας της παιδικής βιβλιοθήκης. Το κόστος της μισθοδοσίας ενός ατόμου θα μπορέσει να καλυφθεί από χορηγίες ιδιωτών, τις οποίες θα συμπληρώσει ο Δήμος επιχορηγώντας το «σωματείο φίλων παιδικής βιβλιοθήκης», όπως ακριβώς επιχορηγεί τα πολιτιστικά σωματεία.

Αυτή η λύση είναι η μόνη που θα εξασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών που δικαιούνται τα παιδιά μας.


Φωτογραφίες από την 4η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την 6.7.2010, για τη συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση