Εκτύπωση

Ο ΦΠΑ και η απόλυτη υποκρισία

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση χάνει και ένα ακόμα μέρος της αξιοπρέπειας που της έχει απομείνει...

Πριν λίγους μήνες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη ενός «φιλόδοξου προγράμματος» που θα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την απευθείας πώληση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου! Βέβαια, αυτά τα έλεγε ο πρωθυπουργός "εκτός των τοιχών", σε εκδήλωση του Economic Club, στη Νέα Υόρκη, την 23.9.2010.

Το κείμενο της εξαγγελίας ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι : 

Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δις – ποσό, που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για το λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως (…) ακίνητα, (…) μέσω απευθείας πώλησης (…).

Πηγή του παραπάνω κειμένου είναι… η ίδια η πρωθυπουργική ιστοσελίδα: http://www.primeminister.gov.gr/2010/09/23/3053 .

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η εξαγγελία πέρασε στα «ψιλά» των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ξεχάστηκε μέχρι που την περασμένη Παρασκευή επανήλθε στο προσκήνιο, από τους εκπροσώπους της «Τρόικας». Σχετικά: http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2011/pr1137.htm

Και αντί η κυβέρνηση να υπερασπιστεί και να τεκμηριώσει αυτά που η ίδια είχε εξαγγείλει (!), προτίμησε το δρόμο της υποκρισίας και της υπερβολής, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον εαυτό της, για μια ακόμα φορά.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση διέψευσε τον εαυτό της για δεύτερη φορά, μέσα στην ίδια εβδομάδα, αποσύροντας την (ανήθικη) εγκύκλιο για την αναδρομική φορολόγηση των ημιυπαίθριων χώρων!

Μετά τα παραπάνω, εντελώς ενδεικτικά αλλά χαρακτηριστικά περιστατικά, ποιος μπορεί να πιστέψει τη διάψευση της επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Νότιου Αιγαίου??? Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Δεκεμβρίου 2010, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει ξεκάθαρα για την τριετία 2012-2014 «την κατάργηση γεωγραφικής διαφοροποίησης του ποσοστού ΦΠΑ», με σκοπό τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και την «αύξηση της αποδοτικότητας του ΦΠΑ» στην Ελλάδα (συνημμένο).

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτεί τις προτάσεις του Δ.Ν.Τ., έχουμε λόγο να ανησυχούμε για τη διατήρηση του προνομίου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ενός προνομίου που οι εμείς, καταναλωτές του Νότιου Αιγαίου, έχουμε κατακτήσει και το δικαιούμαστε ως ελάχιστη αντιστάθμιση για το αυξημένο κόστος μεταφοράς και τον περιορισμένο ανταγωνισμό που προκύπτει από τον γεωγραφικό κατακερματισμό της αγοράς.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση