Εκτύπωση

Νέες δράσεις στήριξης απασχόλησης

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 28.4.2011, στη Ρόδο, παρευρέθηκε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Λ. Κατσέλη, η οποία αφού παρουσίασε τις νέες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας: "Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης" και "Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας", υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η διαδικασία υπογραφής του Μνημονιου Συνεργασίας σημαδεύτηκε από έλλειμμα δημοκρατίας καθώς ο κ. Μαχαιρίδης, προς έκπληξη των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, προχώρησε στην υπογραφή του, προτού τεθεί το θέμα προς ψήφιση από το σώμα! Επί της ουσίας το θέματος, αν κρίνουμε τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και τα Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση, αποκλειστικά ως ροή πιστώσεων, με τη μορφή μισθοδοσίας και επιδομάτων, προς την Περιφέρειά μας, ασφαλώς τα αξιολογούμε θετικά . Αν όμως κρίνουμε τις δράσεις ως προς την προοπτική τους να περιορίσουν την ανεργία, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι δράσεις που παρουσιάστηκαν δεν δημιουργούν  νέες θέσεις εργασίας αλλά ανακυκλώνουν προσωρινά τους ανέργους.

Σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας
οι νέες δράσεις στήριξης της απασχόλησης

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (συνημμένο), τον Ιανουάριο 2011, «Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 189.663 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 33,4%)». Ειδικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Ιανουάριο 2011 η ανεργία καλπάζει με ποσοστό πάνω από  20 %, πάντα σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Αναλυτικότερα, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι την τελευταία τριετία αποτυπώνονται στον πίνακα:

Ιανουάριος  2009, 2010, 2011, Μάρτιος 2011
Άνεργοι  465.692 567.132 756.795 854.000

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Μαρτίου 2011 οι άνεργοι ανέρχονται σε 39.887 άτομα. Αναλογιστείτε ότι οι άνεργοι στο Νότιο Αιγαίο το 2008 ήταν περίπου 9.600, σύμφωνα με πίνακα που παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης κας Σώζου (συνημμένο),  για να κατανοήσετε την εκρηκτικότητα του προβλήματος.

Σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται ότι θα ωφεληθούν από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας και τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) 92.000 άνεργοι. Είναι τόσο δραματική η κατάσταση στην αγορά εργασίας που ακόμα και αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 100.000 άτομα που θα ωφεληθούν από άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ακόμα και τότε δεν καλύπτουμε καν τους νέους ανέργους του τελευταίου 15μήνου!!! (287.000 νέοι άνεργοι από τον Ιανουάριο 2010 μέχρι το Μάρτιο 2011) για να μην αναφερθούμε στο σύνολο των 854.000 ανέργων στη χώρα μας, με στοιχεία Μαρτίου 2011 (υπολογίζοντας πάντα την επίσημη ανεργία – η οποία ως γνωστόν δεν περιλαμβάνει τους ημιαπασχολούμενους ή όσους απασχολούνται σε εργασία άσχετη με τις σπουδές και την ειδίκευσή τους)!

Επιπλέον, ειδικά στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας ο χρόνος καταβολής του επιδόματος περιορίζεται στους 5 μόνο μήνες ανά ωφελούμενο άνεργο.

Τα Προγράμματα που παρουσιάστηκαν, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας. Μόνο με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ, μόνο με ανάπτυξη θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας να επαναπροσλάβουν το προσωπικό τους,   θα μπορέσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες να ανακτήσουν το εισόδημά τους και να μπορέσουν πάλι να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Αντί για πολιτική που θα μας επαναφέρει στην ανάπτυξη, ακούμε ξανά για νέες αυξήσεις στη φορολογία (μεταφορά όλων των αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά) και νέες περικοπές στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων. Αν η κα Υπουργός είχε παραμείνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τότε θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτές τις ειδήσεις.

Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις των νέων μέτρων στην αγορά εργασίας θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία, περισσότερο ίσως ακόμα και από τον αριθμό των ανέργων, των οποίων τη στήριξη εξήγγειλε η κα υπουργός.

Τελειώνοντας, σημειώνω ότι το Πρωτόκολλο Συνεργασίας της Περιφέρειας με το Υπουργείο Εργασίας αφορά οριζόντιες δράσεις, τις οποίες οφείλουμε να τις προσαρμόσουμε στις ειδικότερες ανάγκες της περιφέρειάς μας.

Πρότασή μου μου είναι η ενίσχυση δράσεων του προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας, που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, ενδεικτικά όπως:

  • Υποδοχή, ενημέρωση τουριστών
  • Ξενάγηση – φύλαξη επισκέψιμων μνημείων και άλλων χώρων
  • Καθαρισμός παραλιών – ακτογραμμής με έμφαση στην προώθηση της ανακύκλωσης.

Δυστυχώς, την εποχή που η φράση «λεφτά υπάρχουν» έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο, έχουμε κάθε λόγο να αμφισβητούμε και να ανησυχούμε για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων που απαιτούν χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους σε ποσοστό 20%.

Συνημμένα:
Πρόσβαση στο URL (/attachments/article/275/1-Eisigis TOPSA.doc)Εισήγηση ΤΟΠΣΑ[Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης Απασχόλησης][ ]0 kB

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση