Εκτύπωση

Νέο (;) Ειδικό Χωροταξικό Τουρισμού

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Λίγο πριν την προσχεδιασμένη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, τέθηκε σε διαβούλευση ένα νέο "Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασµού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισµό", σε τροποποίηση του υφιστάμενου χωροταξικού που είχε θεσμοθετηθεί με την απόφαση 24208/2009 Υπουργικής Επιτροπής (ΦΕΚ 1138 Β/11.6.2009).

Εντύπωση προκαλεί η εσπευσμένη και πρόχειρη προώθηση ενός ιδιαίτερα σοβαρού νομοθετήματος από μία βραχύβια κυβέρνηση "ειδικού σκοπού".

Θα μπορούσα να καταλάβω τυχόν τροποποίηση του χωροταξικού για τον τουρισμό, στην κατεύθυνση της απλοποίησης των γραφειοκρατικών τουρισμού, σε μία λογική fast track για την προσέλκυση επενδύσεων σε μία περίοδο "ισχνών αγελάδων".

Δεν συμβαίνει όμως αυτό...

Το προτεινόμενο σχέδιο περισσότερο περιπλέκει παρά απλοποιεί τις διαδικασίες:

1. Έρχεται σε αντίφαση με τις πρόσφατες διατάξεις του ν. 4002/2011 για την σύνθετη τουριστική κατοικία.

2. Ενώ υφίσταται ήδη μία σειρά από εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης, στα οποία περιλαμβάνονται οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), οι Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) και η Σύνθετη Τουριστική Κατοικία (ΣΤΚ), στο νέο σχέδιο καθιερώνονται νέα, όπως οι «Οργανωμένοι Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων», θολώντας περισσότερο το τοπίο.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ακόμα πρόταση για περιοχές χωροθέτησης Σύνθετης Τουριστικής Κατοικίας (ΣΤΚ), ούτε πρόταση για περιοχές χωροθέτησης και άλλες χωροταξικές κατευθύνσεις για τη δηµιουργία  Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).

3. Στις στρατηγικές κατευθύνσεις ανάπτυξης τουρισμού κρουαζιέρας προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών, κατά προτεραιότητα, στη Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδο, Βόλο, Καβάλα, Κω και Πάτµο. Από τη λίστα απουσιάζουν σημαντικά λιμάνια νησιών των Κυκλάδων (Μύκονος, Σαντορίνη, Σύρος), ενώ τα Δωδεκάνησα "συμμετέχουν" με τρία νησιά!

4. Το σχέδιο διακατέχεται από μία πολεοδομίστικη νοοτροπία ενώ απουσιάζει η αναπτυξιακή λογική. 

Προτείνονται νέες αλλαγές στα όρια αρτιότητας οικοπέδων - επί το αυστηρότερο - για μία σειρά από τουριστικές δραστηριότητες, γεγονός που μόνο κακό κάνει στην αγορά καθώς κλονίζει για μία ακόμα φορά την εμπιστοσύνη των δυνητικών επενδυτών προς το ελληνικό κράτος.
Στο σημείο αυτό, το σχέδιο παλινδρομεί μεταξύ αυστηροποίησης και χαλάρωσης όρων δόμησης. Ενώ αυξάνει, όπως είπα, από τη μία τα όρια αρτιότητας, από την άλλη:

  • Το σχέδιο «ανοίγει» διάπλατα τις προστατευόμενες περιοχές στην τουριστική ανάπτυξη, προβλέποντας τη δημιουργία υποδοχέων σε οποιοδήποτε σημείο πλην του πυρήνα τους.
  • και προτείνει να δημιουργούνται σύνθετα τουριστικά καταλύματα και σε ακατοίκητες βραχονησίδες.

5. Με δεδομένες τις πιο πάνω ανακολουθίες, η ασφυκτικά περιορισμένη (10ήμερη) δημόσια διαβούλευση είναι προκλητικά προσχηματική καθώς φαίνεται ότι το προτεινόμενο σχέδιο εξυπηρετεί σκοπιμότητες και ιδιαίτερα συμφέροντα.

6. Ως περιφερειακό συμβούλιο, κατά τη διατύπωση των προτάσεών μας δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις αντιδράσεις των αρμόδιων φορέων. Ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) έχει ήδη παρέμβει με  τρισέλιδη αναφορά.

Σαν να μην έφταναν τα πιο πάνω προβλήματα, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, αίφνης σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, με θέμα «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες Διατάξεις» εμφανίστηκε αντιφατική ρύθμιση! Συγκεκριμένα, στο άρθρο 148 με τίτλο "Χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων" του νομοσχεδίου προβλέφθηκαν ρυθμίσεις που ανατρέπουν πλήρως το Ειδικό Χωροταξικό!!! Ευτυχώς, η αξιοπρέπεια του κοινοβουλίου σώθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές οι οποίοι, την περασμένη Παρασκευή, καταψήφισαν το συγκεκριμένο άρθρο.

Το χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό δεν είναι παιχνιδάκι για κομματική εκμετάλλευση. Σε μία σοβαρή χώρα, η οποιαδήποτε ρύθμιση πρέπει να έχει διάρκεια. Δεν είναι δυνατό να τροποποιούνται οι διατάξεις που ορίζουν το επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο μέσα σε δύο χρόνια, όποτε αλλάζει η κυβέρνηση ή όποτε αυτές "δεν βολεύουν" τους "δικούς μας ανθρώπους".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση