Blog

Εκτύπωση

7 πυλώνες & 7 ιδέες

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Κάθε κείμενο του Βασίλειου Μαρκεζίνη αποτελεί αφετηρία για γόνιμο προβληματισμό. Μόλις προχθές ο Β. Μαρκεζίνης «ξαναμίλησε» με ένα 37σέλιδο(!) άρθρο – παρέμβαση που δημοσιεύτηκε αποκλειστικά στο http://www.antibaro.gr .

Το άρθρο τιτλοφορείται "Οι επτά πυλώνες μιας αποτυχημένης κυβέρνησης (και επτά ιδέες για πιθανή αναγέννηση)".

Για να πάρετε μία ιδέα για το κείμενο, παραθέτω ένα σύντομο απόσπασμα:

«Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Το Βήμα έγραψε πρόσφατα ότι:  «Ο ελληνικός λαός ζει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια σε κατάσταση διαρκούς αγωνίας. Ανά δίμηνο-τρίμηνο ζει μοναδικό κάθε φορά θρίλερ μεταξύ κατάρρευσης και διάσωσης. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η διαρκής αγωνία είναι αποτέλεσμα ατελούς πολιτικής διαχείρισης της κρίσης».  (…)

Είναι όμως πολύ πιο σημαντικό το γεγονός ότι ο συγγραφέας κάνει απλώς λόγο για ένα «θρίλερ», ενώ πρόκειται για ένα ζοφερό ψυχολογικό παιχνίδι, ένα στρατήγημα δημοσίων σχέσεων, κυβερνητικής επινόησης και ενορχήστρωσης. Ως εκ τούτου, αποτελεί οικτρή πρακτική, η οποία αποκαρδιώνει τον λαό, συντρίβει το ηθικό του, ακυρώνει την ικανότητά του να ελπίζει, και όλα αυτά μόνο και μόνο για να τον οδηγήσει στην πολιτική υποταγή και την αποδοχή της παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία. Το τέχνασμα αυτό –ασυνείδητα ίσως– βασίζεται στους κανόνες τους ψυχολογικού πολέμου, καθώς χρησιμοποιεί πραγματικές καταστάσεις και πραγματικά γεγονότα, τα οποία οι άνθρωποι βλέπουν γύρω τους, για να τους χειραγωγήσει έπειτα καταλλήλως και να τους ωθήσει στην πλήρη υποταγή. (...)

Η κατάθλιψη εντείνεται μέσα από την καθημερινή δημοσίευση κειμένων και τη μετάδοση τηλεοπτικών ρεπορτάζ τα οποία, με τον πιο αγωνιώδη τρόπο, προβλέπουν την επερχόμενη καταστροφή. Και ακολουθεί η αναπόφευκτη, απρόθυμη στήριξη από την ΕΕ, συνδυαζόμενη ασφαλώς με περισσότερους επαχθείς όρους, στήριξη που, όπως είπα, παρουσιάζεται ως πρωθυπουργικός θρίαμβος. (…)

Αυτός ο ψυχολογικός βιασμός του νου των πολιτών στοχεύει στην εξουδετέρωση της ικανότητάς τους να σκέφτονται, να αντιδρούν, να διαμαρτύρονται και, το χειρότερο όλων, να ονειρεύονται ένα κάποιο μέλλον. Και τους τρεις αυτούς στόχους προσπαθεί, κατά τα φαινόμενα, να επιτύχει η κυβέρνησή μας. Και αν πράγματι αυτή είναι η επιδίωξή της, τότε, ομολογουμένως, τα έχει καταφέρει καλά μέχρι τώρα.

Έτσι, όταν, εν μέσω της πιο πρόσφατης φάσης της οικονομικής κρίσης, ο κ. Ερντογάν εκμεταλλεύθηκε την ελληνική αδυναμία –όπως θα έκανε κάθε καλός «φίλος»– και έστειλε τα πλοία του να κάνουν έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ του Καστελόριζου… (συνεχίζεται)

Διαβάστε όλο το άρθρο του Βασίλειου Μαρκεζίνη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση