Blog

Εκτύπωση

«Πέρασε από μπροστά μας ο Ηρώδης και δεν το καταλάβαμε!»

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Απόσπασμα από ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Aναπηρία "ΔΙΚΑΙΩΜΑ", της 22.10.2012.

Η ενέργεια του Οργανισμού Παιδείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΑΚ) Δήμου Σύρου - Ερμούπολης να απαντήσει με συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα φαίνεται να είναι αντίθετη με τον νόμο 2472/1997 καθώς εάν ακόμη κι από στατιστικής φύσεως στοιχεία μπορούν να προσδιοριστούν τα υποκείμενα των δεδομένων, a contrario, ακόμη και φαινομενικώς ανωνυμοποιημένα στοιχεία, αποτελούν τελικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα κι επομένως εφαρμόζονται επ' αυτών οι σχετικές διατάξεις του Ν.2472. Σε αυτήν την προσέγγιση συνηγορεί εξάλλου και ο νομοθετικός ορισμος του "υποκειμένου των δεδομένων", ο οποίος αφορά "το φυσικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα και του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί, δηλαδή μπορεί να προσδιοριστεί αμέσως ή εμμέσως, ιδίως βάσει αριθμού ταυτότητας ή βάσει ενός ή περισσότερων συγκεκριμένων στοιχείων που χαρακτηρίζουν την υπόστασή του από άποψη φυσική, βιολογική, ψυχική, οικονομική, πολιτιστική, πολιτική ή κοινωνική."

 

Σύμφωνα μάλιστα με την Γνωμοδότηση 4/2007 της Ομάδας Εργασίας των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ως προς τον ορισμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες "παρά το ότι οι πληροφορίες παρουσιάζονται ενδεχομένως ως συνολικά στοιχεία, το αρχικό δείγμα δεν είναι ικανού μεγέθους και μπορεί να γίνει εξακρίβωση της ταυτότητας ατόμων μέσω άλλων πληροφοριών" (βλ. και αρκετά τέτοια παραδείγματα στην Γνωμοδότηση). Έτσι, η ανωνυμοποίηση και η παρουσίαση στοιχείων ως συγκεντρωτικών, όταν αφορούν μια περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή και προσδιορίσιμους παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι πολύ πιθανό τελικά να μην συνιστά πραγματική ανωνυμοποίηση, έτσι ώστε τα στατιστικά στοιχεία να καθίστανται, στην πράξη, προσωπικά δεδομένα (λ.χ. στον βρεφονηπιακό σταθμό Χ υπάρχει 1 αλλοδαπός = έμμεσα, αλλά ευχερώς ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο = προσωπικά δεδομένα). 

Εξάλλου, τα δεδομένα που αφορούν την φυλετική ή εθνική προέλευση αποτελούν "ευαίσθητα δεδομένα" και ως εκ τούτου η επεξεργασία τους απαγορεύεται χωρίς την άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία μπορεί να δοθεί μόνο για τους προβλεπόμενους από το άρθρο 7 παρ. 2 ν.2472 σκοπούς, ανάμεσα στους οποίους δεν συγκαταλέγεται και ο σκοπός του κοινοβουλευτικού ελέγχου.» (πηγή: http://elawyer.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html)

Γίνεται σαφές δηλαδή πως υπάρχει άμεση στοχοποίηση του παιδιού που υποδεικνύεται στο απαντητικό έγγραφο του ΟΠΑΚ, ακόμα κι αν - προφανώς - «Δεν δόθηκαν ονόματα!» (αυτό έλλειπε δα) όπως παθιασμένα υποστηρίχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ουσία όμως (η στοχοποίηση) συνέβη. Κι όπως σωστά αναφέρει και η παιδοψυχίατρος του Γ,Ν. Σύρου κα. Μπαχαράκη σε σχόλιο της, η στοχοποίηση επιφέρει ψυχικά τραύματα (πέρα απ το ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια αυτού του παιδιού και της οικογένειας του).

Εμείς ωστόσο, δεν θα ζητήσουμε παραιτήσεις, διότι,  αν θα το κάναμε, αυτές θα έπρεπε να ήταν πολλές περισσότερες… Θα σταθούμε μόνο σκεπτικοί απέναντι στην απάντηση του ΟΠΑΚ όπου αναφέρεται πως «οι Παιδικοί μας Σταθμοί προσφέρουν με απόλυτη ισότητα και χωρίς την παραμικρή απολύτως διάκριση τις υπηρεσίες τους σε όλα τα παιδιά»… Διότι η δική μας εμπειρία ως γονείς Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με Ειδικές εκπαιδευτικές Ανάγκες λέει πως ο ρατσισμός & η στοχοποίηση δεν έχουν να κάνουν μόνο με την «χώρα προέλευσης». Ενίοτε έχουν να κάνουν και με την αναπηρία καθ αυτή, καθώς συχνά αποκλείονται (άμεσα ή έμμεσα) παιδιά & ενήλικες ΑμεΑ από τις εκπαιδευτικές και προνοιακές δομές του νησιού.

Όσο για τα στοιχεία που δόθηκαν, με την ίδια λογική των φαινομενικά «απλών, γραφειοκρατικών, στατιστικών στοιχείων» θα μπορούν στο μέλλον να στοχοποιούνται δόγματα, ιδεολογίες, θρησκείες, διαφορετικότητα, αναπηρία, σεξουαλικότητα κι ένας Θεός ξέρει τι άλλο ακόμη…

Βλέπετε, ο Ηρώδης δεν πέρασε μόνο μπροστά απ την κα. Βαφία. Πέρασε επίσης μπροστά από τους υπαλλήλους και τα μέλη ΔΣ του ΟΠΑΚ, του Δήμου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Υπ. Εσωτερικών. Πέρασε μπροστά ακόμα κι από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν τον κατάλαβε…

Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο απ' όλα. _

Σύλλογος ΔΙΚΑΙΩΜΑ

www.dikaioma.org.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση