Δημοτικό Συμβούλιο

Εκτύπωση

Déjà vu

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Ενώ το 2010 ο τότε Δήμος Ερμούπολης περιοριζόταν στη διατύπωση ψηφισμάτων για την επαναλειτουργία της παιδικής βιβλιοθήκης, εμφανίζεται σήμερα ο δήμαρχος, με δύο χρόνια καθυστέρηση, να διατυπώνει για πρώτη φορά μία ουσιαστική πρόταση.

Ας περάσουμε από την επιφανειακά θετική εξέλιξη, στην ουσιαστική μελέτη της πρότασης του δημάρχου...

Εκτύπωση

Η αρχοντιά της καθαριότητας και το Πνευματικό Κέντρο

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Αν η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, τότε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης δεν διαθέτει αυτή τη «μισή αρχοντιά» που του αρμόζει.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν μιλούν από μόνες τους.

Εκτύπωση

Το σχέδιο νόμου "Καλλικράτης" στην τελική ευθεία

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Στην τελική ευθεία μπήκε το σχέδιο νόμου "Καλλικράτης", καθώς ολοκληρώθηκε χθες η επεξεργασία του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Όπως έχει ανακοινωθεί, το νομοσχέσιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη και θα ψηφιστεί την Παρασκευή 28.5.2010. Εισηγητές έχουν οριστεί οι βουλευτές Παναγιώτης Ρήγας και Χρήστος Ζώης.

Η αλλαγή που ξεχωρίζει στο συνημμένο κείμενο, όπως διαμορφώθηκε από την αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, αφορά την επίμαχη διάταξη του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων. Συγεκεριμένα, ενώ παραμένει αμετάβλητο το άρθρο 16 σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους δημάρχους δήμων πάνω από 10.000 κατοίκους, προστέθηκε μεταβατική διάταξη στο άρθρο 282, παράγραφος 18 σύμφωνα με την οποία:

Η αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας (δημάρχων) ... ειδικά για τη δημοτική περίοδο 2011 – 2014 ισχύει για δήμους με πληθυσμό άνω των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) κατοίκων.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Σύρου, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ανέρχεται στους 19.782 κατοίκους, η πιο πάνω τροποποίηση σημαίνει ότι ο δήμαρχος του νέου ενιαίου δήμου, θα μπορέσει να διατηρήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα, τουλάχιστον μέχρι το 2014.

Δεν αποκλείεται, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, να γίνουν δεκτές και άλλες προτάσεις για ανάλογες αλλαγές στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Εκτύπωση

Οδοφράγματα στο Νησάκι

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Χθες αργά αναπτύχθηκαν τα οδοφράγματα στο Νησάκι, για την οριοθέτηση του χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης.

Το κτίριο του Τελωνείου Σύρου, ένα αξιολογότατο μνημείο της οθωνικής περιόδου (1834), χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης με την Γ/2487/66042/30-11-1978 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1125 Β' / 1978), κατέληξε να περιφραχτεί με τα οχυρωματικά έργα του Δήμου Ερμούπολης εν έτη 2010.

O tempora, o mores. Και να προσθέσουμε... "ω καλαισθησία".

Μόνο περήφανοι δεν πρέπει να είμαστε για τη σημερινή εικόνα του χώρου.

Αλήθεια, τι έχει να πει η 1η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού για την αισθητική του έργου ; ; ;

Εκτύπωση

Δημοσιοποιήθηκε το προσχέδιο του "Καλλικράτη"

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Το μη οριστικοποιημένο προσχέδιο του «Καλλικράτη» δόθηκε πριν 3 ημέρες από το υπουργείο Εσωτερικών στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ, προκειμένου να καταθέσουν παρατηρήσεις και προτάσεις. Το προσχέδιο περιλαμβάνει 285 άρθρα σε 300 περίπου σελίδες. Σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση πριν 3 μήνες και περιείχε μόνο τις βασικές αρχές του νομοθετήματος, το νέο προσχέδιο είναι εξαιρετικά αναλυτικό και έχει τη μορφή νομοσχεδίου έτοιμου προς ψήφιση.

Βέβαια, για μια ακόμη φορά απουσιάζει από το προσχέδιο η οριοθέτηση των νέων δήμων και των περιφερειών, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, ίσως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εντύπωση προκαλεί ότι, μέχρι σήμερα, το προσχέδιο δεν βρίσκεται αναρτημένο σε καμία κυβερνητική ιστοσελίδα, ενώ έχει δοθεί στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ. Ακολουθεί συνημμένο το πλήρες κείμενο.