Εκτύπωση

Déjà vu

την .

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Ενώ το 2010 ο τότε Δήμος Ερμούπολης περιοριζόταν στη διατύπωση ψηφισμάτων για την επαναλειτουργία της παιδικής βιβλιοθήκης, εμφανίζεται σήμερα ο δήμαρχος, με δύο χρόνια καθυστέρηση, να διατυπώνει για πρώτη φορά μία ουσιαστική πρόταση.

Ας περάσουμε από την επιφανειακά θετική εξέλιξη, στην ουσιαστική μελέτη της πρότασης του δημάρχου...

...να συσταθεί από τους ενδιαφερόμενους πολίτες ένας Σύλλογος Φίλων της Παιδικής Βιβλιοθήκης, ο οποίος θα μπορεί να επιχορηγείται από το Δήμο και από κάποια ιδρύματα, ώστε να καλύπτεται η μισθοδοσία της υπαλλήλου.

Παράλληλα ο Δήμος θα παραχωρεί τον ίδιο χώρο επί της πλατείας Μιαούλη, στον οποίο στεγαζόταν η Παιδική Βιβλιοθήκη και θα καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα."

Γιάννης Δεκαβάλλας

πηγή: http://apopsy.blogspot.gr/2012/11/815.html 

Η δεύτερη ανάγνωση της πρότασης, δημιουργεί την εντύπωση του «déjà vu»… 

Τι θέλω να πω; Διαβάστε την πρόταση του υπογράφοντος, όπως αυτή είχε διατυπωθεί τον Ιούλιο του 2010 στο δημοτικό συμβούλιο, σε άρθρο στην «Κοινή Γνώμη» και στον παρόν ιστοτόπο:

"Η «πρωτοβουλία φίλων παιδικής βιβλιοθήκης» μπορεί να αποκτήσει νομική προσωπικότητα για να μετεξελιχθεί σε σωματείο - φορέα λειτουργίας της παιδικής βιβλιοθήκης. Το κόστος της μισθοδοσίας ενός ατόμου θα μπορέσει να καλυφθεί από χορηγίες ιδιωτών, τις οποίες θα συμπληρώσει ο Δήμος επιχορηγώντας το «σωματείο φίλων παιδικής βιβλιοθήκης», όπως ακριβώς επιχορηγεί τα πολιτιστικά σωματεία.
Ήδη ο Δήμος Ερμούπολης παραχωρεί δωρεάν το ακίνητο και καλύπτει το κόστος καθαριότητας, ύδρευσης και ηλεκτροδότησης της παιδικής βιβλιοθήκης."

Όχι δεν πρόκειται για αστείο. Είναι πραγματικότητα… Η καινοτόμος (?!) πρόταση του δημάρχου, όπως αυτή προέκυψε μετά από πολύχρονη... μελέτη της κατάστασης, ταυτίζεται με την πρόταση που είχε διατυπώσει ο υπογράφων, την 13 Ιουλίου 2010.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κ. δήμαρχος υιοθετεί σήμερα με εντυπωσιακή ακρίβεια την πρότασή μου. Αλλά με 30 μήνες καθυστέρηση; 

Η καταγγελία της σύμβασης παραχώρησης του ισογείου του Δημαρχιακού Μεγάρου στον Οργανισμό Παιδικών Βιβλιοθηκών έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από τον πρώτο χρόνο αναστολής λειτουργίας της παιδικής βιβλιοθήκης καθώς ο Οργανισμός είχε παύσει να χρησιμοποιεί το χώρο για το σκοπό που του είχε παραχωρηθεί. Έτσι, η διαχείριση του χώρου, ως Παιδική Βιβλιοθήκη θα είχε περιέλθει στο Δήμο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 2174/1993 (ΦΕΚ 210/Α/22-12-1993) με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση ίδρυσης του Οργανισμού Παιδικών Βιβλιοθηκών: "σε περίπτωση διάλυσης του Οργανισμού, η κινητή και ακίνητη περιουσία του θα περιέρχεται αυτοδικαίως (…) σε κάθε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη διοικητική περιφέρεια του οποίου υφίσταται κατά το χρόνο της διάλυσης του Οργανισμού τμήμα της περιουσίας του...". 

Έτσι, η χρήση του χώρου της Παιδικής Βιβλιοθήκης μαζί με τα βιβλία και τον λοιπό εξοπλισμό μπορεί να περιέλθει στο Δήμο, ο οποίος θα αναθέσει στην ¨Πρωτοβουλία Φίλων Παιδικής Βιβλιοθήκης" τη διαχείρισή του, όπως έχει ήδη προταθεί, από το 2010.

 Φωτογραφίες από την 4η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την 6.7.2010, για τη συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση