Εκτύπωση

Ο Δήμος Ερμούπολης και η "Κοινωνία της Πληροφορίας"

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Την εποχή των οπτικών ινών, του WEB 2.0 και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο Δήμος Ερμούπολης εξακολουθεί να πορεύεται στον ψηφιακό του μεσαίωνα.

Στον επίσημο ιστότοπο του δήμου http://www.hermoupolis.gr/publicdocs.asp#36 , οι προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου, έχουν σταματήσει να ενημερώνονται από το 2008. Οι καταχωρήσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων έχουν «παγώσει» στα Ερμουπόλεια 2008 και στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας του 2000 στη σελίδα http://www.hermoupolis.gr/events.htm! Ούτε οι νέοι αριθμοί τηλεφώνου (2281361000) των υπηρεσιών του Δήμου δεν βρίσκονται αναρτημένοι στο http://www.hermoupolis.gr/all.htm.

Οι αλλεπάλληλες κυκλοφοριακές μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, είναι ανύπαρκτες στον επίσημο ιστότοπο του δήμου. Όποιος θέλει να διαβάσει τις μελέτες είναι αναγκασμένος να μεταβεί στο δημαρχιακό μέγαρο και να περιπλανηθεί στις υπηρεσίες του δήμου ή – βεβαίως – να επισκεφτεί το www.gipapamanolis.gr ; ) .

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Πριν από 5 χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει, πανηγυρικά, την υιοθέτηση συστήματος παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την εξυπηρέτηση του δημότη. Σε εκείνη τη συνεδρίαση του 2005, ο κ. Γιάννης Ρώτας, ως εκπρόσωπος εταιρίας μελετών, είχε παρουσιάσει τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού του δήμου μέσω του Μέτρου 2.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Οι προτάσεις του κ. Γ. Ρώτα, αν και ήταν τεχνολογικά εφικτές από το 2005, ακόμα και σήμερα για το Δήμο Ερμούπολης φαντάζουν σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Όταν άλλοι δήμοι παρέχουν ήδη τη δυνατότητα στους δημότες τους να διεκπεραιώσουν μια σειρά από υποθέσεις δια μέσω του διαδικτύου, ο Δήμος Ερμούπολης παραμένει μια δεκαετία πίσω.

Ενδεικτικά αναφέρω τις ιστοσελίδες του Δήμου Γιαννιτσών, του Δήμου Αγίας Παρασκευής και του Δήμου Χανίων όπου ο δημότης μπορεί να πληρώσει πρόστιμα και τέλη με την πιστωτική του κάρτα, να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση για έκδοση πιστοποιητικών και να παραλάβει το πιστοποιητικό στο σπίτι του, να καταθέσει προτάσεις και καταγγελίες, να μάθει τι δικαιολογητικά απαιτούνται για κάθε υπόθεση.

Το χειρότερο είναι ότι, από το 2006 μέχρι το 2009, ο δήμος μας έχει εκπονήσει μελέτες και έχει προμηθευτεί εξοπλισμό και λογισμικό, συνολικού προϋπολογισμού 167.000 €, για την παροχή προηγμένων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Κι όμως, μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή δεν είναι άξια να θέση σε λειτουργία αυτό το ακριβοπληρωμένο «πακέτο».

Προώθηση της ευρυζωνικότητας

Το πρόγραμμα για την «προώθηση της ευρυζωνικότητας», που «υλοποίησε» ο Δήμος Ερμούπολης το 2006, αποδείχθηκε ακόμα ένα μεγάλο φιάσκο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα κόστους 30.000 € περίπου, πραγματοποιήθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, για τη πιλοτική δημιουργία ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου στο αίθριο του δημαρχιακού μεγάρου και στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Αν περάσετε από το δυτικό αίθριο, θα βρείτε εκεί εγκαταλελειμμένο το μεταλλικό ικρίωμα που είχε κοστίσει τότε 5.000 € (!!), ό,τι έχει απομείνει για να θυμίζει τη φιέστα του 2006 για την παρουσίαση του δικτύου! Στον επάνω όροφο του δημαρχιακού μεγάρου, έξω από την πόρτα που οδηγεί στο γραφείο του δημάρχου κρέμεται ακόμα το καλώδιο του δικτύου στο οποίο κάποτε ήταν συνδεδεμένο το σημείο ασύρματης πρόσβασης.

Το ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο, στο αίθριο του δημαρχείου, δεν δούλεψε παρά μόνο την ημέρα των εγκαινίων του, για υπογραμμίσει με έναν ακόμα τρόπο την δαπανηρή αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής.

Μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών

Το μεγαλεπήβολο έργο του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών ήταν ένα έργο προϋπολογισμού 807.000 € που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί την 24.6.2008. Δόθηκαν παρατάσεις επί παρατάσεων, εγκρίθηκε επέκταση του έργου ύψους 320.000 € και φθάσαμε σήμερα να παραμένει άγνωστος ο τρόπος αξιοποίησης αυτού του ακριβοπληρωμένου έργου.

Ουδείς εκ της δημοτικής αρχής γνωρίζει γιατί έγινε αυτό το έργο, πως θα μπορέσει να αξιοποιηθεί, πως θα συμβάλει στην προώθηση της ευρυζωνικότητας και πως θα αποδώσει στο Δήμο και στους δημότες.

Ένα ακόμα έργο που κόστισε συνολικά 1.127.000 € «κάθεται» χωρίς να παράγει το έργο για το οποίο φτιάχτηκε. Το μόνο που μας θυμίζει σήμερα την ύπαρξη του δικτύου οπτικών ινών είναι τα επικίνδυνα χαντάκια και τα καπάκια των φρεατίων που ταλαιπωρούν τα ελαστικά μας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων νέας τεχνολογίας που μέχρι σήμερα παραμένουν αδρανή ανέρχεται στα 1.324.000 ευρώ. Θα έλεγε κανείς ότι αυτοσκοπός της δημοτικής αρχής είναι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την άνοδο των αντίστοιχων δεικτών και όχι η παραγωγή οποιουδήποτε έργου.

Ψηφιακή κουλτούρα

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται το επίπεδο της ψηφιακής κουλτούρας που προωθεί η δημοτική αρχή. Το τοπικό δίκτυο του γραφείου αντιδημάρχων στηρίζεται στην ύπαρξη ενός δρομολογητή τοποθετημένου στο πάτωμα (!) με τα καλώδια να … σέρνονται ανάμεσα στα καθίσματα.

Στην ψηφιακή εποχή μας, οι υπηρεσίες του δήμου διακινούν το μεγαλύτερο μέρος των μεταξύ τους εγγράφων σε έντυπη μορφή. Η ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) εξακολουθεί να έχει περιορισμένη διείσδυση στο Δήμο Ερμούπολης για υπηρεσιακή χρήση, αν και έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά από το 1998! Οι εκτυπώσεις και η σπατάλη χαρτιού συνεχίζονται μόνο και μόνο για να συμβάλουν με τον τρόπο τους στις υψηλές επιδόσεις της ανακύκλωσης στο νησί μας.

Τη στιγμή που η κεντρική κυβέρνηση αξιοποιεί εκτενώς το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες στα πλαίσια της «ανοικτής διακυβέρνησης» και ο νόμος του «Καλλικράτη» επιβάλλει την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας από τους Νέους Δήμους για την προώθηση της διαφάνειας και για την εξυπηρέτηση του πολίτη, η δημοτική αρχή κοιμάται τον ύπνο του δικαίου για να επιβεβαιώσει ότι αδυνατεί να οδηγήσει τη Σύρο στην απαιτητική πορεία προς ένα νέο σύγχρονο ενιαίο Δήμο.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση